(Video) 'Kita bukan merompak tau?! Kita bagi wang tau?!' - 18 individu termasuk ADUN Tras ditahan kerana halang JPNP musnahkan pokok durian ditanam secara haram di hutan simpan Skip to main content

(Video) 'Kita bukan merompak tau?! Kita bagi wang tau?!' - 18 individu termasuk ADUN Tras ditahan kerana halang JPNP musnahkan pokok durian ditanam secara haram di hutan simpan

3 Julai 2021, Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) mula melaksanakan operasi memusnahkan kebun durian Musang King seluas 101 hektar yang ditanam secara haram di Hutan Simpan Batu Talam, Raub. Operasi tersebut dilaksanakan sehingga bulan depan yang membabitkan pelbagai agensi itu juga membuat rondaan dan tangkapan terhadap mereka yang memasuki hutan simpan tanpa kebenaran. 

"Operasi ini dilakukan untuk memusnahkan pokok durian yang ditanam secara haram dan menahan individu atau pekebun yang memasuki hutan simpan kekal tanpa izin. Jabatan akan merampas semua kenderaan dan barang yang ditemukan dalam kawasan hutan simpan. 

Tindakan JPNP itu menimbulkan kemarahan sekumpulan individu disyaki pekebun dan pekerja, datang ke lokasi dengan niat menimbulkan provokasi serta menghalang penjawat awam yang sedang bertugas. 

Tidak terkecuali, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tras, Chow Yu Hui, datang bersama beberapa pekebun ke kawasan itu untuk mempertahankan hak kumpulan tersebut yang kononnya mempunyai surat mahkamah bagi menghalang tindakan JPNP. 

Difahamkan, kira-kira 20 pekebun yang mengusahakan tanaman durian Musang King di kawasan larangan itu sejak 10 tahun lalu dan kini mengalami kerugian apabila hasil pokok itu tidak dapat dijual. 

Akibatnya, ADUN Tras dan 18 lagi individu terbabit ditahan kerana menceroboh kawasan hutan simpan dan mengganggu pasukan penguat kuasa JPNP yang sedang menjalankan operasi membersihkan ladang haram. 

ADUN Tras telah dibebaskan malam tadi dengan jaminan polis. Sementara 18 individu terbabit termasuk seorang wanita direman selama dua hari untuk siasatan mengikut Seksyen 187 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas dan Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana khianat. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, Senior Asisten Komisioner Mohd Yusri Othman bagaimanapun berkata, kesemua mereka tela hdibebaskan dengan jaminan polis, semalam. 

JPNP telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 47 Akta Perhutanan Negara 1984 kerana memasuki kawasan hutan simpan tanpa kebenaran. 

Sumber: thereporter

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari