(Video) 'Prank member sampai koyak, ni dah melampau!' - Netizen kecam YouTuber buat content tak berotak, tetapi.. Skip to main content

(Video) 'Prank member sampai koyak, ni dah melampau!' - Netizen kecam YouTuber buat content tak berotak, tetapi..

"Melampau siak! Makin lama, makin tak sukalah tengok korang!" antara komen netizen pada video prank yang dimuat naik YouTuber ASA Production atau lebih dikenali sebagai Team Buat Hal (TBH). 

Baru-baru ini, TBH memuat naik video prank di YouTube yang melibatkan salah seorang staff intern bagi menghiburkan pengikutnya. Dalam video tersebut, FoxFix dimarahi Syafiq kerana lambat hadir ke mesyuarat dan gagal menyiapkan tugasan yang diberi.

Sebagai ketua dalam TBH, amat pantang bagi Syafiq jika tugasan yang diberi tidak disiapkan mengikut masa. Namun Fox memberikan alasan dia perlu menyiapkan kerja-kerja yang lain terlebih dahulu. 

Tidak dapat menerima alasan itu, Syafiq mula melemparkan kata-kata seperti 'bodoh' dan 'bongok' pada Fox yang hanya mampu mendiamkan diri membuatkan Syafiq semakin bengang lalu melemparkan barang dan menghempas laptop ke lantai sehingga pecah.

Video prank kedua, Fox sekali lagi menjadi 'mangsa' prank dan kali ini melibatkan kereta milik Fox disorok oleh team TBH di lokasi tidak jauh dari kediaman mereka. Fox yang menyedari keretanya 'hilang', mula kalut dan bertanyakan kepada yang lain. Tetapi masing-masing tidak tahu dan mengatakan kereta Fox mungkin telah ditarik sebab gagal melunaskan bayaran bulanan atau dicuri dalam nada berseloroh.

Kasihan melihat keadaan Fox yang tidak menentu dengan mentalnya yang sudah koyak, TBH akhirnya mengembalikan kereta itu dan mengatakan Fox sebenarnya telah diprank. Dapat dilihat dalam video, Fox menangis dan kesal dengan tindakan TBH memperlakukannya seperti itu.

KOMEN NETIZEN

Di ruangan komen, ramai netizen yang mengecam TBH kerana menerbitkan konten tidak berfaedah dan tidak memberi pengajaran kepada penonton. Malah ada yang menasihatkan Fox untuk keluar dari TBH daripada terus menjadi 'mangsa buli'. 

"Kalau banyak kali prank, dalam video hina-hina dia ni dah kira buli ni bang. Elok report je video camni," - Muhammad Nur Hafiz. 

"Aku rasa baik Fox keluar dari team ASA, dia dah kena maki, kena prank, baik dia keluar dari team tu," - Haziq. 

"Kalau aku kat tempat Fox, aku dah berhenti kerja dalam environment macam ni. Memang tak bagus, unhealthy dari segi mental. Boleh affect performance kerja," - HazzTube

"It's not a prank anymore, this is bully. Just because he's innocecnt, tak perlu nak prank 2-3 kali. Sekali dah cukuplah. Eventually people are going to get annoyed with your prank content. Kesian dia. It's not funny tho pranking people til they cry," - Vinny Guez. 

"Sorry to say la, dari video ni nampaklah Syafiq ini macam mana real life. Dok acah boss! Kejam! Buat sesuka hati dia. Menyampah aku! Pikiaq orang lain la (sebelum) nak buat apa!" - Sweet Saranghae. 

"Dah takde content sangat ke nak buat? Desperate sangat ke nak buat content sampai macam ni sekali? Nak bergurau pun ada batasnya. Better takde kawanlah daripada ada kawan macam ni. Member tak member, kalau aku dah buat report polis dah in first place. Shame on you treat people like this, malukan orang as for your content? Disrespect!" - Ahmad. 

PENJELASAN TBH

Bagaimanapun, TBH  tampil menjelaskan bahawa dua video prank itu sebenarnya untuk kajian media sosial bagi membuka mata netizen mengenai penipuan dalam media sosial (prank content) yang boleh merosakan generasi akan datang.

Menurut Syafiq, prank tersebut telah dirancang dan apa yang berlaku dalam video itu semuanya adalah lakonan semata-mata. Video prank hilang kereta juga sebenarnya adalah idea dari Fox sendiri. Kajian TBH sendiri mendapati, sebanyak 75 peratus (30,000 undi) gemar dengan video prank berbanding bakinya 25 peratus (10,000 undi) yang meminati video short film. 

"Saya tahu mungkin ada yang rasa tertipu dan marah sebab kami buat video seperti itu boleh mendatangkan kemarahan ramai tetapi apa yang kami buat itu adalah satu eksperimen atau dalam kata lainnya nak menyedarkan orang ramai tentang penipuan video prank yang selalu tersebar di media sosial. 

"Saya tak nak cakap you all tak boleh percaya, tetapi jangan percaya bulat-bulat mahupun menolak bulat-bulat. Sebaliknya kena tengok, perhatikan dan kaji dulu sebelum membuat sebarang penilaian. Kami mahu generasi kami menjadi lebih bagus dan tidak mudah tertipu dengan benda viral di media sosial. Selain itu, apa yang kami buat ini juga sebagai tanggungjawab sosial terhadap masyarakat," katanya.

Tambahnya lagi, TBH sememangnya sengaja membuatkan ending video prank itu dengan wajah Fox yang masih sedih kerana tidak mahu menggalakan individu atau pihak lain untuk buat prank sedangkan umum tahu prank adalah perbuatan yang tidak elok.

Sumber: thereporter

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru