Wanita Dihina Pegawai Bank Saat Cuba Beli Kereta, Bangkit Jadi Usahawan Berjaya Skip to main content

Wanita Dihina Pegawai Bank Saat Cuba Beli Kereta, Bangkit Jadi Usahawan Berjaya

Menepis mulut lancang orang sekeliling bukan satu hal yang mudah. Namun bagi seorang usahawan jelita berusia 26 tahun ini, segala aura negatif yang mendatang ditolak tepi demi mencapai impiannya dalam dunia perniagaan. Berkahwin seawal usia 18 tahun, ternyata Puan Khalidah menyimpan kisah suka duka yang cukup banyak sebelum menjadi dirinya yang sekarang


Dipandang serong tiada pendapatan sendiri 

Berkahwin dengan lelaki yang bergelar ‘orang kaya’, dia pernah menerima tohmahan termasuklah dilabel sebagai gold digger kononnya bernikah kerana harta. Ketika memegang status suri rumah sepenuh masa, ibu kepada 3 anak ini tidak ketinggalan dipandang serong akibat tiada pendapatan sendiri. Dugaan berat melanda setelah suaminya mengalami kecederaan kaki di Pulau Tioman ketika cuba membantu seseorang


Hidup ‘berdulang emas’ tiba-tiba bertukar susah 

Ibarat kehilangan ‘sayap’ keluarga, di sinilah titik mula dia menceburkan diri dalam bidang perniagaan atas talian. Luah Puan Khalidah kepada pihak Kisah Dunia lagi, dia terpaksa berkorban menjual kereta mewahnya serta beberapa barangan kemas sebagai wang modal memulakan bisnes. Daripada kehidupan ‘berdulang emas’ bertukar kepada susah, tidak dinafikan ia cukup jerih untuk dilalui. Hanya bersekolah hingga Tingkatan 4, dia sangat menghargai sokongan suaminya yang dianggap tulang belakang utama. 

“Dulu saya pakai kereta BMW 5 Series. Bila suami patah kaki, saya try buat business online suka-suka cari duit. Saya jual kereta dan barang-barang kemas. Gelang Pandora. Tukar pakai kereta Gen 2. Saya tertanya sampai bila nak guna kereta ni. Kalau jumpa kawan pun parking tempat jauh sebab rasa malu”




Dihina “online seller tiada masa depan” 

Tahun lalu juga, dia terjerat dalam perangkap bisnes emas sehingga kerugian RM60,000. Menitiskan air mata, Puan Khalidah terkenang pernah dihina oleh seorang pegawai bank dalam proses membeli kereta baru. Bukan setakat permohonan loan ditolak, malahan dia menerima ayat berbunyi “Online seller tiada masa depan”. Akui merasa sangat terhina, semua itu dikemam satu persatu sebagai pembakar semangat. Lihatlah, sekarang dia berjaya meraih kemanisan hidup apalagi dapat membahagiakan keluarga tercinta.


Serendah RM375, miliki rambut sihat menawan bak sentuhan salon mahal 

Beberapa tahun selepas usahanya membuahkan hasil dengan keuntungan bernilai jutaan ringgit, dia yang merupakan partner terbesar di Johor Bahru bersama team #eydaafaries kini giat mempromosikan 7 jenis produk penjagaan rambut terbaru. Serendah RM375/set sahaja, anda boleh mendapatkan rambut sihat menawan persis sentuhan salon mahal. Bukan sahaja orang dewasa, malahan sesuai untuk kanak-kanak seawal 5 tahun


Keluarkan RM10,00 reward anak buah dengan barang kemas 

Mempunyai ‘Showroom Beauty By Eydaa’ 3 tingkat berlokasi di Majidi, Johor Bahru, dia juga membuka peluang kepada orang ramai untuk menjana pendapatan sampingan. Yang seronoknya di bawah team #eydaafaries, emas adalah salah satu reward yang korang boleh dapat. Bahkan sebelum ini, belanja sekitar RM10,000 pernah dikeluarkan untuk appreciate kerja keras anak buah melalui pemberian barang kemas. Keuntungan menyertai team juga boleh cecah sehingga kadar 45%.



Restock 2 juta dalam 7 bulan…Team #eydaafaries berjaya survive di zaman pandemik 

Tidak berharap kepada gimik marketing negatif, pastinya berniaga di musim pandemik Covid-19 bukan perkara yang mudah. Pun begitu, team #eydaafaries tetap berjaya mencapai keuntungan membanggakan iaitu restock sebanyak 2 juta dalam masa 7 bulan sahaja. Mengenangkan kejayaan itu, dia sendiri merasa bersyukur dan tidak menyangka mereka semua boleh survive di zaman sukar ini.

Kejayaan tidak akan khianati usaha keras 

Bagi tujuan pertanyaan menjadi agent penjualan, sila tekan sahaja link Whatsaap +60 11-11900661. Untuk mendapatkan maklumat lain mengenai produk ini termasuklah promosi, anda boleh singgah ke websites Beauty By Eydaa, laman sosial TikTok Beauty By Eyda dan juga Intagram Beauty By Eydaa. “Kejayaan tidak akan mengkhianati kerja keras”, mungkin itulah sebaris kata yang sesuai menggambarkan kisah wanita ini.




Sumber: kisahdunia

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru