'Suami akak beli apa? Kotak ni ringan macam takde barang' - Nyaris rugi RM279 angkara scammer di Facebook Skip to main content

'Suami akak beli apa? Kotak ni ringan macam takde barang' - Nyaris rugi RM279 angkara scammer di Facebook

Semenjak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan tahun lalu, aktiviti pembelian secara online menunjukkan trend peningkatan ketara. Para peniaga mengambil peluang untuk menjual produk masing-masing dengan pelbagai tawaran harga menarik sehingga ada yang sanggup menghabiskan ratusan ribu ringgit untuk mendapatkan barang yang diimpikan. 

Namun dalam keseronokan membeli secara online, ada pihak yang tidak bertanggungjawab cuba melakukan penipuan dengan menyasarkan pelanggan dengan bermacam-macam cara dan salah satunya seperti yang dikongsikan oleh wanita ini di mana suaminya hampir menjadi mangsa scammer. 

SUAMI call dan kata ada Ninja Van nak hantar barang, dah sampai simpang depan perumahan. Dia minta sediakan duit siap-siap RM279 sebab Cash on Delivery (COD). Saya pun pelik, suami saya orangnya bukan pembeli tegar online seperti saya. Lalu saya pun bertanya, "Abang beli apa ni?". Dia kata beli jam. 

Okaylah. Suara suami macam teruja sebab harga sebelum sales RM1,000 lebih. Murahnya, tetapi kenapa COD? Suami pesan, sebelum bayar buka dulu bungkusan itu. Saya tamatkan panggilan dan pergi ambil duit suami. Suami juga ada hantar gambar jam. 

Tak sampai lima minit, adik Ninja Van itu pun dah sampai. Sampai-sampai saja dia terus cakap, "Saya dah telefon suami akak tadi, kata nak hantar barang". Saya pun iyakan sajalah dan tanya, "Akak nak buka parcel dulu, kemudian baru bayar. Boleh?". Dia kata tak boleh sebab terikat pada prosedur kurier. Saya faham tetapi itulah, macam sesuatu sangat parcel tu. 

"Suami akak beli apa ni? Kotak ini ringan sangat, tak macam ada barang," soalnya

"Suami akak beli jam dik," balas saya. 

"Cuba akak hantar gambar kotak ini kepada suami akak," pintanya. 

Saya pun buat video call dan beritahu parcel tak boleh dibuka. Saya tanya dia beli dari mana? Suami kata dia beli melalui Facebook, tetapi tak ingat bila. Ah sudah, saya pun tamatkan video call. 

Adik Ninja Van kata, "Selalunya barang-barang daripada Crossborder ini scammer kak. Ramai customer yang saya hantar dah kena. Ramai yang beli dari Facebook. Cuba akak tengok kotak ni". 

Saya pun ambil dan goncang, Ya Allah memang ringan tak ada apa-apa. Yang bunyi macam plastik angin itu saja. Saya call suami, "Bang, tak ada benda dalam ni. Saya tak ambil ye". 

"Dik, akak tak ambillah, risau scammer." 

"Tak apa kak, bagus akak tak ambil. Saya pun risau," katanya. 

"Terima kasih ye dik, inform." 

Sebenarnya kita boleh menolak penghantaran bungkusan itu dengan cara memberitahu petugas kurier. Untuk secara rasminya, kita balas SMS/WhatsApp dengan ayat, "I did not order this item" atau Cancel order". Ayat itu saya dapat daripada petugas Ninja Van. Terima kasih tuan kerana sudi kongsi cara yang official. 

Kalau tengok secara logik, kotak punya gonjeng dia post barang beribu/beratus. Ehh! Adik Ninja Van itu sempat kata, "Takkan tak ada kotak premium kak. Barang mahal tu". Itulah kan. Sekali nanti keluar tasbih cina seperti yang viral di Facebook tu. Mampuihh! Hahaha!

Berhati-hatilah bila terima parcel seperti ini, lebih-lebih lagi yang COD. Cuba Google XTYCOD, memang scammer. Alhamdulillah, Allah gerakan hati untuk tidak menerima. Terima kasih juga adik Ninja Van yang concern dengan parcel. 

Nak cari duit punyalah payah di musim pandemik ini. Engkau sesuka hati je nak scam orang. Mohon berwaspadalah semua. Kita yang muda ini mungkin bolehlah nak buat semakan di Google dulu, tetapi kalau kena orang tua? 

Sumber: Facebook Norashikin Othman

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru