Taliban Laksana Undang-undang Syariah, Bendera Kini Dihiasi Kalimah Syahadah Skip to main content

Taliban Laksana Undang-undang Syariah, Bendera Kini Dihiasi Kalimah Syahadah

Semenjak mengambil alih pentadbiran Afghanistan pada 15 Ogos yang lalu, Taliban telah melakukan beberapa perubahan seperti melaksanakan undang-undang Syariah dan menukar bendera rasmi Afghanistan.

Bendera Afghanistan yang sebelum ini mempunyai tiga warna iaitu hijau, hitam dan merah dan kini berganti dengan warna putih sepenuhnya dan mempunyai tulisan kalimah syahadah, ‘La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah’ yang berwarna hitam.

Baru-baru ini berita Televisyen Nasional Emiriah Islam Afghanistan telah menggunakan latar belakang bendera terbaharu tersebut dan sekaligus membuktikan Taliban telah mengambil alih pentadbiran secara rasmi.

Sebahagian rakyat Afghanistan menentang Taliban kerana mereka berpendapat Taliban bukanlah golongan Islam yang sebenar kerana dikatakan telah membunuh ramai rakyat yang tidak bersalah atas nama Islam.

Walau bagaimanapun, terdapat umat Islam yang memberi gelaran Taliban dengan gelaran ‘Ameerul Momineen’ (pemimpin Ummah) dan menyokong sepenuh hati kemenangan Taliban.

Sebelum ini banyak berita telah melaporkan berpuluh ribu rakyat Afghanistan berusaha melarikan diri sejak Taliban mula menguasai kerana ketakutan yang melampau. Hal ini kerana mereka mempercayai dan mendakwa Taliban meninggalkan kesan terhadap ideologi mereka yang menindas wanita.

Jurucakap rasmi Taliban bagaimanapun mengatakan wanita Afghanistan akan dibenarkan meninggalkan rumah bagi mendapatkan akses pendidikan dan juga boleh bekerja dengan syarat memakai jilbab seperti yang diwajibkan oleh Islam.

“Sehingga kini, Taliban tidak menghalang wanita yang tinggal di Afghanistan untuk pergi ke sekolah. Malah kelihatan ramai kanak-kanak perempuan keluar untuk ke sekolah.”

Salah seorang rakyat tempatan turut mengatakan bahawa kelihatan beberapa guru sekolah menghantar mereka pulang ke rumah memandangkan situasi pentadbiran di Afghanistan masih dilihat tegang ketika ini.

Sementara itu perkongsian gambar oleh seorang wartawan yang menunjukkan beberapa gadis berjalan kaki ke sekolah pada hari pertama Taliban berkuasa di Kabul telah mendapat pelbagai reaksi netizen dari seluruh dunia.

Ramai yang mempersoalkan keselamatan dan masa depan wanita di Afghanistan

Banyak persoalan dan kebimbangan mengenai pendidikan yang timbul sejak Taliban mengambil alih negara itu. Manakala kumpulan fundamentalis mengatakan mereka akan menghormati hak wanita.

“Tujuan kami adalah agar wanita mendapat akses pendidikan dan bekerja dengan mengenakan jilbab di atas kepala mereka,” kata seorang jurucakap Taliban kepada BBC.

Prof Dr. Kartini Aboo Talib @ Khalid, seorang Penganalisis Politik yang juga Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA) di UKM turut memberi pandangan terhadap wanita Afghanistan yang memakai jubah dan hijab itu adalah disebabkan keadaan cuaca sejuk dan berangin.

Menurutnya, pakaian itu telah dipakai sejak dahulu lagi. Wanita melaram dengan baju yang cantik dan menarik serta berseluar jeans dan blouse di sebalik jubah itu.

Katanya lagi, beliau pernah berada lama di Himachal Pradesh, Utara India bersama rakan-rakan pensyarah dari Universiti Kabul bersama pelajar-pelajar perempuan serta lelaki dari Afghanistan.

“Mereka boleh bergaya sesuai dengan masa dan keadaan. Mereka mengatakan usah percaya pada apa yang ditulis oleh pemberita atau media Barat kerana mereka berat sebelah dengan Islam dan orang Muslim,”

Sumber: Borakdaily

Comments

Popular Article

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru

Selepas Mencarut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Apabila tamatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam meraikan kebebasan itu. Pada hari terakhir atau biasanya disebut last paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menconteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata. Dalam minggu ini, kita melihat perangai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan biadap menjadi perbualan masyarakat Internet. Ada pelajar yang menconteng bajunya dengan kata-kata kesat dan ada yang membuang buku di sungai. Saya tak akan bercakap tentang akhlak dan ilmu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih layak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perbuatan menconteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar. Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah marah sebab buat perkara tak berfaedah. Perbuatan menconteng itu sendiri salah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaa