Taliban Laksana Undang-undang Syariah, Bendera Kini Dihiasi Kalimah Syahadah Skip to main content

Taliban Laksana Undang-undang Syariah, Bendera Kini Dihiasi Kalimah Syahadah

Semenjak mengambil alih pentadbiran Afghanistan pada 15 Ogos yang lalu, Taliban telah melakukan beberapa perubahan seperti melaksanakan undang-undang Syariah dan menukar bendera rasmi Afghanistan.

Bendera Afghanistan yang sebelum ini mempunyai tiga warna iaitu hijau, hitam dan merah dan kini berganti dengan warna putih sepenuhnya dan mempunyai tulisan kalimah syahadah, ‘La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah’ yang berwarna hitam.

Baru-baru ini berita Televisyen Nasional Emiriah Islam Afghanistan telah menggunakan latar belakang bendera terbaharu tersebut dan sekaligus membuktikan Taliban telah mengambil alih pentadbiran secara rasmi.

Sebahagian rakyat Afghanistan menentang Taliban kerana mereka berpendapat Taliban bukanlah golongan Islam yang sebenar kerana dikatakan telah membunuh ramai rakyat yang tidak bersalah atas nama Islam.

Walau bagaimanapun, terdapat umat Islam yang memberi gelaran Taliban dengan gelaran ‘Ameerul Momineen’ (pemimpin Ummah) dan menyokong sepenuh hati kemenangan Taliban.

Sebelum ini banyak berita telah melaporkan berpuluh ribu rakyat Afghanistan berusaha melarikan diri sejak Taliban mula menguasai kerana ketakutan yang melampau. Hal ini kerana mereka mempercayai dan mendakwa Taliban meninggalkan kesan terhadap ideologi mereka yang menindas wanita.

Jurucakap rasmi Taliban bagaimanapun mengatakan wanita Afghanistan akan dibenarkan meninggalkan rumah bagi mendapatkan akses pendidikan dan juga boleh bekerja dengan syarat memakai jilbab seperti yang diwajibkan oleh Islam.

“Sehingga kini, Taliban tidak menghalang wanita yang tinggal di Afghanistan untuk pergi ke sekolah. Malah kelihatan ramai kanak-kanak perempuan keluar untuk ke sekolah.”

Salah seorang rakyat tempatan turut mengatakan bahawa kelihatan beberapa guru sekolah menghantar mereka pulang ke rumah memandangkan situasi pentadbiran di Afghanistan masih dilihat tegang ketika ini.

Sementara itu perkongsian gambar oleh seorang wartawan yang menunjukkan beberapa gadis berjalan kaki ke sekolah pada hari pertama Taliban berkuasa di Kabul telah mendapat pelbagai reaksi netizen dari seluruh dunia.

Ramai yang mempersoalkan keselamatan dan masa depan wanita di Afghanistan

Banyak persoalan dan kebimbangan mengenai pendidikan yang timbul sejak Taliban mengambil alih negara itu. Manakala kumpulan fundamentalis mengatakan mereka akan menghormati hak wanita.

“Tujuan kami adalah agar wanita mendapat akses pendidikan dan bekerja dengan mengenakan jilbab di atas kepala mereka,” kata seorang jurucakap Taliban kepada BBC.

Prof Dr. Kartini Aboo Talib @ Khalid, seorang Penganalisis Politik yang juga Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA) di UKM turut memberi pandangan terhadap wanita Afghanistan yang memakai jubah dan hijab itu adalah disebabkan keadaan cuaca sejuk dan berangin.

Menurutnya, pakaian itu telah dipakai sejak dahulu lagi. Wanita melaram dengan baju yang cantik dan menarik serta berseluar jeans dan blouse di sebalik jubah itu.

Katanya lagi, beliau pernah berada lama di Himachal Pradesh, Utara India bersama rakan-rakan pensyarah dari Universiti Kabul bersama pelajar-pelajar perempuan serta lelaki dari Afghanistan.

“Mereka boleh bergaya sesuai dengan masa dan keadaan. Mereka mengatakan usah percaya pada apa yang ditulis oleh pemberita atau media Barat kerana mereka berat sebelah dengan Islam dan orang Muslim,”

Sumber: Borakdaily

Comments

Popular Article

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M

'Dia tak mabuk, tak guna phone, pakai seat belt bukti dia memandu dengan penuh tanggungjawab' - Netizen buat petisyen, desak bebaskan Sam Ke Ting

Susulan keputusan Mahkamah Tinggi Johor Bharu menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 kerana menyebabkan kematian 8 remaja berbasikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi, ramai netizen menyuarakan bantahan terhadap keputusan itu. Satu petisyen juga telah diwujudkan untuk mendapatkan sokongan ramai bagi mendesak pihak berkenaan membebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja terbabit.  "Seperti yang dinyatakan oleh Majistret Siti Hajar Ali dalam penghakimannya pada 2019, Sam tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon bimbit dan memakai tali pinggang keledar semasa memandu, membuktikan bahawa dia memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati.  "Tetapi keadaan gelap, jalan berbukit-bukau dan berliku-liku di mana pemandu tidak dapat menjangkakan ada geng basikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi.  "Kami rakyat Malaysia berasa ngeri dengan hukuman yang dikenakan terhad

“Anak Speech Delay, Padan Muka” – Cikgu Ayu Mohon Maaf Ayat Guris Hati Ibu Bapa

Cikgu Ayu pada semalam sempat berkongsikan pendapatnya di TikTok ekoran isu seorang anak murid dibuang dari tadika lantaran terkencing di dalam kelas,. Beliau turut memberikan teguran secara terbuka khususnya buat sebilangan ibu bapa yang tidak menyedari tentang kepentingan mengajar anak untuk menguruskan diri sendiri sekiranya terasa hendak membuang air. Akan tetapi, kelantangan itu malah mengguris hati ramai pihak. Kalau yang faham, saya punya penerangan tu untuk parents jangan MALAS  Justeru itu, pendidik pra-sekolah ini sempat menjelaskan beliau menujukan peringatan tersebut kepada golongan ibu bapa yang bersikap malas sahaja. Kenyataan berbunyi “Anak speech delay, padan muka” pula tidak lain tidak bukan merupakan ulasan kepada perangai segelintir penjaga yang gemar membiarkan cahaya mata mereka terdedah dengan gajet secara kerap tanpa kawalan. @cikguayu_imtecer Reply to @mama.imanandikram klu yg faham i punya penerangan tu..untuk parents yg MALAS! OK. #cikguayusempoi ♬ bunyi a