Taliban Laksana Undang-undang Syariah, Bendera Kini Dihiasi Kalimah Syahadah Skip to main content

Taliban Laksana Undang-undang Syariah, Bendera Kini Dihiasi Kalimah Syahadah

Semenjak mengambil alih pentadbiran Afghanistan pada 15 Ogos yang lalu, Taliban telah melakukan beberapa perubahan seperti melaksanakan undang-undang Syariah dan menukar bendera rasmi Afghanistan.

Bendera Afghanistan yang sebelum ini mempunyai tiga warna iaitu hijau, hitam dan merah dan kini berganti dengan warna putih sepenuhnya dan mempunyai tulisan kalimah syahadah, ‘La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah’ yang berwarna hitam.

Baru-baru ini berita Televisyen Nasional Emiriah Islam Afghanistan telah menggunakan latar belakang bendera terbaharu tersebut dan sekaligus membuktikan Taliban telah mengambil alih pentadbiran secara rasmi.

Sebahagian rakyat Afghanistan menentang Taliban kerana mereka berpendapat Taliban bukanlah golongan Islam yang sebenar kerana dikatakan telah membunuh ramai rakyat yang tidak bersalah atas nama Islam.

Walau bagaimanapun, terdapat umat Islam yang memberi gelaran Taliban dengan gelaran ‘Ameerul Momineen’ (pemimpin Ummah) dan menyokong sepenuh hati kemenangan Taliban.

Sebelum ini banyak berita telah melaporkan berpuluh ribu rakyat Afghanistan berusaha melarikan diri sejak Taliban mula menguasai kerana ketakutan yang melampau. Hal ini kerana mereka mempercayai dan mendakwa Taliban meninggalkan kesan terhadap ideologi mereka yang menindas wanita.

Jurucakap rasmi Taliban bagaimanapun mengatakan wanita Afghanistan akan dibenarkan meninggalkan rumah bagi mendapatkan akses pendidikan dan juga boleh bekerja dengan syarat memakai jilbab seperti yang diwajibkan oleh Islam.

“Sehingga kini, Taliban tidak menghalang wanita yang tinggal di Afghanistan untuk pergi ke sekolah. Malah kelihatan ramai kanak-kanak perempuan keluar untuk ke sekolah.”

Salah seorang rakyat tempatan turut mengatakan bahawa kelihatan beberapa guru sekolah menghantar mereka pulang ke rumah memandangkan situasi pentadbiran di Afghanistan masih dilihat tegang ketika ini.

Sementara itu perkongsian gambar oleh seorang wartawan yang menunjukkan beberapa gadis berjalan kaki ke sekolah pada hari pertama Taliban berkuasa di Kabul telah mendapat pelbagai reaksi netizen dari seluruh dunia.

Ramai yang mempersoalkan keselamatan dan masa depan wanita di Afghanistan

Banyak persoalan dan kebimbangan mengenai pendidikan yang timbul sejak Taliban mengambil alih negara itu. Manakala kumpulan fundamentalis mengatakan mereka akan menghormati hak wanita.

“Tujuan kami adalah agar wanita mendapat akses pendidikan dan bekerja dengan mengenakan jilbab di atas kepala mereka,” kata seorang jurucakap Taliban kepada BBC.

Prof Dr. Kartini Aboo Talib @ Khalid, seorang Penganalisis Politik yang juga Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA) di UKM turut memberi pandangan terhadap wanita Afghanistan yang memakai jubah dan hijab itu adalah disebabkan keadaan cuaca sejuk dan berangin.

Menurutnya, pakaian itu telah dipakai sejak dahulu lagi. Wanita melaram dengan baju yang cantik dan menarik serta berseluar jeans dan blouse di sebalik jubah itu.

Katanya lagi, beliau pernah berada lama di Himachal Pradesh, Utara India bersama rakan-rakan pensyarah dari Universiti Kabul bersama pelajar-pelajar perempuan serta lelaki dari Afghanistan.

“Mereka boleh bergaya sesuai dengan masa dan keadaan. Mereka mengatakan usah percaya pada apa yang ditulis oleh pemberita atau media Barat kerana mereka berat sebelah dengan Islam dan orang Muslim,”

Sumber: Borakdaily

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari