Zuraida teringin pergi ke Afghanistan untuk bimbing Taliban bantu golongan wanita Skip to main content

Zuraida teringin pergi ke Afghanistan untuk bimbing Taliban bantu golongan wanita

Baru-baru ini, Taliban dilaporkan berjaya menawan Afghanistan setelah memasuki Istana Presiden di Kabul. Presiden Afghanistan, Ashraf Ghani pula melarikan diri setelah mengetahui perkara itu dan meninggalkan rakyatnya dalam keadaan kucar-kacir. 

Disebabkan ramai rakyat Afghanistan bimbang Taliban akan memerintah negara itu dengan amalan lama (syariah) seperti hukuman rejam, sebat dan gantung termasuk wanita tidak dibenarkan bekerja, membuatkan rakyat ketakutan dan memilih untuk melarikan diri dari negara itu. 

Bagaimanapun, Taliban kali ini berjanji akan memerintah Afghanistan dengan cara yang lebih baik. Ini termasuk menghormati hak kaum wanita dan melindungi warganegara dan warga asing. 

Isu 'peralihan kuasa' di negara itu turut menarik perhatian Zuraida Kamaruddin yang menyatakan hasratnya ke negara berkenaan bagi membimbing kerajaan baharu Taliban dari segi pembangunan dan pemberdayaan wanita seperti mengoptimumkan peranan wanita dalam politik, pendidikan, ekonomi dan masyarakat. 

"Sekiranya berpeluang, saya turut berminat untuk ke sana sekali lagi. Kali ini bagi membantu membimbing pemerintah dan rakyat Afghanistan dari segi aspek pembangunan dan pemberdayaan wanita. 

"Mungkin terdapat sedikit sinar harapan untuk kemajuan wanita di rantau itu apabila pemimpin Taliban menyuarakan pendirian bagi membenarkan kanak-kanak perempuan meneruskan pendidikan. 

"Kita harus melihat sejauh mana komitmen Taliban untuk terus membenarkan perkara tersebut dilaksanakan. Kita harus terus mencari jalan agar wanita dan kanak-kanak perempuan di Afghanistan mempunyai peluang untuk memajukan diri mereka demi matlamat untuk mencapai masa hadapan lebih baik," katanya.

Sumber: Free Malaysia Today

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari