Dituduh kereta pun pinjam, lelaki tunjuk duit RM1.4 juta bersusun dalam almari Skip to main content

Dituduh kereta pun pinjam, lelaki tunjuk duit RM1.4 juta bersusun dalam almari

Tindakan seorang lelaki ‘menayang’ sejumlah koleksi wang miliknya yang disimpan di dalam sebuah almari mengundang perhatian warganet di media sosial.

Seorang pengguna laman Twitter, @theblacktopguy berkongsi satu video daripada TikTok lelaki berkenaan yang melabel tindakan menunjuk-nunjuk itu tiada ‘class’ dan terlalu tipikal meskipun bergelar orang kaya.

“Most rich Malays have no class at all. Banyak cara lain yang lebih berhemah dan professional untuk counter soalan tu tapi cara ni juga dia nak.

“Typical rich Malays… well… bukan benda baru. Pernah tengok Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg dan lain-lain buat macam ni?,” tulisnya.

Menerusi video berdurasi 23 saat itu, difahamkan lelaki terbabit bertindak demikian sebagai respon kepada salah seorang pengikut di TikTok yang menuduh dirinya hanya memiliki kereta pinjam.

“Eleh kereta pinjam je tu. Tak payah beria sangat la,” dakwa pengikut tersebut.

“RM1.4 juta pun pinjam”

Seolah-olah kecewa dengan dakwaan tanpa usul periksa, lelaki yang menjalankan bisnes berdasarkan pelaburan itu merakam aksinya menyusun duit dari sebuah beg masuk ke dalam almari tersebut.

“Ye saya tahu kereta pun pinjam, duit pun pinjam. Saya ni kuli je, seluar pun koyak. Tapi yang paling penting ilmu,” kata lelaki itu.

Meninjau ke ruangan komen di TikTok, rata-rata tidak boleh menerima sikap ‘show off’ lelaki berkenaan. Namun, ada juga segelintir individu memberikan kata-kata positif agar dia terus maju ke depan dan mengabaikan kecaman orang ramai.

Kau jelaskan macam mana pun, orang tetap cari salah

Tapi kalau ada ilmu, abang takkan tunjuk duit

Jutawan hartawan dunia pun tak tayang duit

Dia bukan menunjuk, untuk motivasi tu!

Tak nak ‘judge’ lebih-lebih, hanya empunya badan yang tahu niat sebenar! Kalau ambil dari sudut positif, nampak la kebaikannya. Tapi kalau negatif, begitulah sebaliknya.

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru