Tak Ready Beranak Selagi Tak Dapat, Ibu Hamil Lepas Mengidam Makan Tiram Mentah Skip to main content

Tak Ready Beranak Selagi Tak Dapat, Ibu Hamil Lepas Mengidam Makan Tiram Mentah

Bila sebut pasal mengidam ini, lain orang berbeza pula ragamnya. Malah sebelum ini sempat viral ibu mengandung yang teringin sangat nak bau jalan tar baru diturap. Tapi selalu kita dengar, ramai di antara mereka mengidam hendak makan makanan yang jarang atau susah nak dapatkan.

Disebabkan dia kata tak nak bersalin selagi tak dapat tiram mentah 

Menerusi satu perkongsian video di TikTok Syida Abdul, adiknya yang sedang sarat hamil mengidam ingin makan tiram mentah. Malah wanita tersebut juga sempat menyebut belum bersedia beranak jika tidak dapat menjamah makanan berkenaan.

@syidabdul

Di sebab kan dia kata tak nak bersalin selagi tak dapat oyster #baganlalang #baganlalangsepang #jetisiripbiru #mengidampunyapasal #mengidamOyster

♬ bunyi asal - CiDot

Awalnya dah kecur air liur bila depan mata…Sampai kesudah tak tahu rasa apa 

Walau bagaimanapun, akhirnya permintaan wanita tersebut akhirnya ‘dilepaskan’ setelah dibawa makan tiram mentah di Jeti Sirip Biru, Bagan Lalang. Ketika hendak menyuap makanan laut tersebut ke dalam mulut, ibu hamil itu cukup teruja selain sudah mula kecur air liur.

@syidabdul

Balas kepada @faridah0666 "Macam rasa . . . 🦪 terFYP #baganlalang #baganlalangsepang #jetisiripbiru #mengidampunyapasal #mengidamOyster #

♬ bunyi asal - CiDot

Ibu mengandung perlu elak ambil makanan belum dimasak…Boleh sebabkan masalah cirit-birit 

Namun menerusi portal Hello Doktor, perempuan yang sedang mengandung sebenarnya perlu mengelakkan pengambilan makanan belum dimasak atau masih mentah. Ini kerana bakteria Salmonella yang terkandung di dalamnnya boleh menyebabkan masalah cirit birit serta muntah teruk sekali gus menjejaskan kesihatan.

Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru