“Bagi je, dia bukannya tau pun” Nasib Pandai Bahasa Mandarin, Tauke Kedai Kantoi Tipu Gadis Skip to main content

“Bagi je, dia bukannya tau pun” Nasib Pandai Bahasa Mandarin, Tauke Kedai Kantoi Tipu Gadis

Umum kita tahu, kita perlulah tanamkan kejujuran dalam apa sahaja urusan berniaga termasuklah jual beli secara dalam talian (online).

Perkara utama yang penting ialah kedua-dua pihak sama ada penjual atau pembeli mestilah bersikap dengan jujur.

Kejujuran akan menjadikan jual beli berlangsung dengan baik dan memuaskan setiap pihak.

Malah dalam perniagaan, anda perlu melihat keuntungan di jangka waktu panjang, dan bukannya jangka waktu pendek.

Sekiranya melihat keuntungan waktu pendek, disitulah terjadinya kes-kes sebegini dan seringkali kita mendengar ada peniaga yang mengambil kesempatan ke atas pembeli yang tidak tahu lenggok bahasa yang dituturkan oleh peniaga.

Pelancong luar antaranya juga menjadi mangsa peniaga yang mengenakan harga yang tinggi pada satu-satu barang.

Sama juga dengan video yang tular baru-baru ini dimana seorang gadis hampir ditipu oleh penjual mencuri perhatian ramai.

Difahamkan, wanita ini pergi ke sebuah kedai untuk membeli cat litter jenis ‘pasir’ untuk kucing peliharaanya yang baru sahaja menjalani pembedahan.

Namun, Ketika ditanya mengenai jenis cat litter yang dimaksudkan, wanita ini terdengar perbualan antara pekerja dan pemilik kedai itu yang berbual dalam bahasa Mandarin.

Pemilik kedai itu mengatakan jenis cat litter yang dimaksudkan gadis itu tiada dan meminta pekerjanya mengambil berdekatan clay litter dengan sangkaan gadis ini tidak tahu apa-apa.

Bagaimanapun, taktik mereka untuk menipu akhirnya terbongkar apabila wanita ini rupa-rupanya mengerti bahasa mereka dan menjawab dngan bahasa Mandarin.

Wanita ini memaklumkan dia mendapat tahu pekakasan tersebut tidak sesuai dengan kucing dan boleh menyebabkan kecederaan. Mendengar gadis ini boleh berbahasa Mandarin, pemilik kedai itu meminta maaf.

“Reaksi auntie itu terkejut gila. Kau bayangkan kau nak tipu someone itu and then someone itu tahu bahasa kau. Memang terkejutlah. Auntie terus minta maaf dan dia tanya macam mana boleh bahasa Mandarin.”

“Aku sempat tegur dia kalau nak berniaga itu kenalah jujur. Kalau barang itu tak ada jawablah tak ada”

“Ramai yang suruh expose nama kedai tapi sorry saya tak nak beritahu kedai itu sebab kedai tu baru buka sebenarnya. Baru buka dalam dua minggu dan stok tidak banyak,” katanya lagi.

Video yang tular:

@myrisdaughter

lepas dengar tu terus dia minta maaf and kitorg kluar macam tu je😤 sakit hati

♬ original sound - jalwaamyris - myrisdaughter

Ketika artikel ini ditulis, video yang berdurasi 1 minit 3 saat itu telah pun meraih 1.5 tontonan, 182.4K tanda suka, 2585 komen dan 1390 perkongsian di TikTok.

@myrisdaughter Reply to @rosessrosie_ ♬ original sound - myrisdaughter

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turutkecewa dengan sikap penjual yang menipu ketika urusan jual beli. Dalam masa yang sama ada juga warga netizen yang mengatakan bahawa pentingnya kita untuk mempelajari bahasa lain selain bahasa ibunda.




Comments

Popular Article

Senarai Lokasi Sekatan Jalan Raya Dalam Tempoh PKPB Di Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya

Umum mengetahui pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sudah pun dijalankan Memandangkan kes wabak Covid-19 yang semakin meningkat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pelbagai prosedur operasi standard (SOP) telah ditetapkan sepanjang tempoh PKPB ini. Kerajaan telah menetapkan bahawa perjalanan merentas daerah dan negeri juga adalah dilarang bagi mengelakkan penularan wabak tersebut. Dalam pada itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga bersetuju untuk membenarkan maksimum 10 peratus pekerja daripada 6 tugasan yang disenaraikan untuk berada di pejabat mulai 22 Oktober ini. Antara tugasan yang dibenarkan ialah melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan serta teknologi maklumat dan komunikasiI (ICT). Mereka yang berada di pejabat pula dihadkan berkerja selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu. Bagi majikan, mereka hanya perlu me

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru