Hampir 2 Juta Wanita Berusia Lebih 30 Tahun Di Johor Dan Selangor Masih Belum Berkahwin Skip to main content

Hampir 2 Juta Wanita Berusia Lebih 30 Tahun Di Johor Dan Selangor Masih Belum Berkahwin

Dalam masyarakat Melayu tradisional, wanita yang sudah berusia namun masih tidak berkahwin biasanya akan digelar anak dara tua ataupun andartu. Istilah ini bukanlah sesuatu yang janggal malah ia turut dimuatkan dalam Kamus Dewan Edisi Keempat.

Walaupun tidak diketahui berpakah umur seseorang itu untuk digelar sebagai andartu, namun dalam kepercayaan masyarakat Melayu, jika sudah berusia pertengahan usia 30 hingga 40 tahun dan belum berkahwin mereka ini akan biasanya berisiko untuk dipanggil dengan gelaran sebegitu.

Namun, keputusan untuk berkahwin lambat bukanlah sesuatu yang janggal dalam masyarakat masa kini terutamanya dalam kalangan wanita di negara kita.

Dengan beberapa faktor seperti tekanan pekerjaan dan ekonomi, berkahwin lambat kini menjadi sesuatu yang normal terutamanya dalam kalangan mereka yang berusia 30 tahun ke atas.

Ini dibuktikan melalui kajian Peratusan dan Bilangan Individu Bujang (dalam kalangan 30 tahun ke atas) yang dikeluarkan oleh Sinar Harian mendapati hampir 2 juta wanita berusia 30 tahun ke atas di Selangor dan Johor masih belum berkahwin.

Daripada jumlah tersebut, Selangor mencatatkan angka tertinggi wanita berusia 30 tahun ke atas yang masih belum berkahwin dengan jumlah melebihi satu juta atau lebih tepat lagi 1,014,327 orang.

Jumlah ini adalah jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan kaum lelaki di Selangor yang berusia 30 tahun ke atas dengan hanya 148 ribu sahaja daripada mereka masih belum mendirikan rumah tangga.

Senario yang hampir sama juga berlaku di Johor dengan bilangan wanita berusia 30 tahun ke atas yang masih belum berkahwin mencecah sehingga 636, 537 orang.

Manakala, hanya 104,416 orang kaum lelaki yang berusia 30 tahun ke atas dan masih belum berkahwin di negeri yang berada di selatan tanah air itu.

Walaupun laporan tersebut tidak menyatakan punca golongan wanita ini memilih untuk berkahwin lambat, namun ia jelas menunjukkan angka dan perbezaan yang sangat besar berbanding kaum lelaki dalam kalangan umur yang sama.

Baca kisah wanita ini yang bercerai hanya selepas dua tahun berkahwin walaupun bercinta selama lima tahun sebelum itu. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari