Baru sebulan dijaga pengasuh, bayi maut – “Dapat call, muka anak dah biru..” Skip to main content

Baru sebulan dijaga pengasuh, bayi maut – “Dapat call, muka anak dah biru..”



Luluh hati si ibu apabila mendapat tahu anak tunggalnya, Luna Aralyn Amar Ridhwan yang dijaga pengasuh meninggal dunia di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ), Seremban petang semalam.


Menurut laporan Utusan Online, ibu bayi perempuan tersebut Lilis Handayani Sukran berkata, anaknya yang berusia empat bulan itu baru sebulan dihantar ke rumah pengasuh.


“Masa itu, saya berada di tempat kerja, dapat panggilan dari pengasuh yang memaklumkan muka anak sudah biru dan dia suruh segera datang ke rumahnya.

“Bayi ini merupakan satu-satunya anak saya dan baru sebulan dihantar ke rumah pengasuh,” kata wanita berusia 24 tahun itu ketika ditemui di HTJ.

Difahamkan, ahli keluarga masih menunggu keputusan hasil bedah siasat bagi mengenal pasti punca kematian Luna Aralyn selain jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Felda Lui Muda, Jempol hari ini.


Menerusi perkongsian ibu saudara Luna Aralyn dikenali sebagai Cik Fitri di laman Facebook, dia memuat naik beberapa keping foto bersama mangsa yang meluahkan rasa kehilangan bayi berkenaan.


Al-Fatihah untuk anak saudara…



“Mak Long macam tak percaya Luna dah takde. Maklong terkilan sangat sebab tak keras nak bawa Luna balik Kelantan sekali dengan Mak Long.

“Jaga Luna sampai ibu Luna berhenti kerja… Ya Allah… berat sungguh dugaanMu, aku tak kuat,” tulisnya petang semalam.



Sementara itu, terdapat juga pengguna Facebook berkongsi posting mengucapkan takziah kepada ibu mangsa atas kehilangan anak tersayang dalam sekelip mata.


Moga diberi kekuatan



Tenanglah ‘baby’ di dunia baru…



Terdahulu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Nanda Maarof berkata, ibu mangsa mendapati keadaan anaknya itu dalam keadaan sangat lemah dan pucat sebelum dihantar ke HTJ.


Bagaimanapun, Luna Aralyn disahkan meninggal dunia 30 minit selepas tiba di hospital tersebut untuk mendapatkan rawatan.

Comments

Popular Article

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru

Selepas Mencarut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Apabila tamatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam meraikan kebebasan itu. Pada hari terakhir atau biasanya disebut last paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menconteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata. Dalam minggu ini, kita melihat perangai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan biadap menjadi perbualan masyarakat Internet. Ada pelajar yang menconteng bajunya dengan kata-kata kesat dan ada yang membuang buku di sungai. Saya tak akan bercakap tentang akhlak dan ilmu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih layak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perbuatan menconteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar. Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah marah sebab buat perkara tak berfaedah. Perbuatan menconteng itu sendiri salah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaa