Ditanya Hanya Untuk Digelakkan. Ibu Terkilan Tengok Cikgu Buat Begitu Dekat Anak Hanya Kerana Bin Abdullah Skip to main content

Ditanya Hanya Untuk Digelakkan. Ibu Terkilan Tengok Cikgu Buat Begitu Dekat Anak Hanya Kerana Bin AbdullahSejak dilahirkan, kehidupan Anak Tidak Sah Taraf (ATST) sering mendapat perhatian kerana situasi yang dihadapi mereka tidak seperti anak-anak yang lain.


Meskipun ketika kelahiran dan seterusnya zaman kanak-kanak masih ada insan yang sedia membantu, nasib atau masa depan mereka masih tidak menentu apabila memasuki alam dewasa.


Persoalannya, sampai bila ATST ini perlu melalui kehidupan merumitkan?


Ikuti kisah di bawah untuk dijadikan tauladan, boleh jadi ianya sebagai ujian buat kita dalam menilai kehidupan seseorang.


Digelak seorang guru

Anak saya berbinkan Abdullah. Baru saja tadi hari pertama persekolahan. Pertama kali anak sekolah agama, darjah satu. Selama ini sekolah rendah tak ada masalah pun. CIkgu tanya pun okay, dah tutup cerita. Tadi masa hantar ke kelas, cikgu okey, ramah saja. Dah okey, anak pun dah duduk, saya pun keluar. Dah jauh sikit, tergerak hati nak patah balik.


Cikgu panggil anak saya bin Abdullah.” Anak saya pun pergi ke arahnya. Masa itu saya menyorok di luar pintu. “Abdullah ini siapa?” soal cikgu terbabit. Anak saya hanya mendiamkan diri. Cikgu itu bertanya lagi soalan yang sama, anak saya menggelengkan kepala. “MashaAllah, takkan awak tak kenal Abdullah siapa?” soal cikgu itu lagi.


Anak saya diam. Terus cikgu itu suruh duduk, dia cakap MashaAllah. Selepas itu dia gelak. Ya Allah, hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan saya. Saya tahu ini salah saya dengan suami, tetapi jangan buat anak saya seperti itu. Cikgu itu m4rah anak saya di depan kawan-kawannya.


Mahu saja saya bersuara tetapi entah, jiwa saya lem4h. Rasa nak m4rah, nak menangis pun ada. Selepas anak saya duduk, saya melambai-lambai pada dia dan terus balik. Kenapa ye? Ini ke balasan di atas d0sa-d0sa silam saya? Kadang-kadang saya rasa dunia ini tidak adil. Orang yang berxina mengandung dari 1-5 bulan tak letak bin Abdullah.


Sedangkan yang mengandung 6-9 bulan, berbinkan Abdullah. Yang dah lahirkan pula tak perlu bin Abdullah. Bukan nak cakap apa, mungkin disebabkan ini ramai yang buang bayi. Hmm, entahlah. Tetapi saya sayang anak saya. Tak mungkin saya nak buang dia. Tetapi kenapa ada juga orang yang menghin4 dia seperti itu? Patut ke dia jadi cikgu agama?


Tak apalah, yang penting anak saya nak sekolah agama. Kata-kata itu cuma meny4kitkan hati tetapi itu bukan bermakna saya lem4h.Saya akui itu semua sal4h saya. Jangan sal4hkan anak saya, dia tak bers4lah pun. Tetapi apa yang patut saya buat? Nak pindah sekolah, tak mungkin kami akan pindah lagi. Nak beritahu suami pun serba salah sebab mulut suami ped4s, T4kut jadi berg4duh pula nanti.


Tidak sah taraf, masa depan anak diragut

Melalui tinjauan Astro AWANI baru-baru ini di sebuah rumah perlindungan di Ampang, Selangor, terdapat sekitar 50 anak-anak tidak sah taraf yang belum diketahui masa depannya menumpang kasih di situ.


Menurut Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Nur Hati, Mohamad Zaid Mohamad Shah, bagi memastikan nasib anak-anak tidak berdosa itu terbela, pihaknya menerima kehadiran ibu hamil tanpa nikah yang meminta sokongan dan bantuan.


Zaid dalam masa sama bimbang kes-kes pembuangan bayi terus meningkat disebabkan tindakan tidak masuk akal ibu bayi terlibat selepas buntu untuk membuat keputusan.


“Kami percaya peluang kedua itu wujud. Bagaimana kami membantu mereka adalah dengan mengadakan usrah, kami terangkan kepada mereka (ibu-ibu hamil) apa peluang yang mereka ada.


“Jadi mereka harus bangkit kembali dengan nilai kehidupan yang baharu, lonjakkan diri dengan kerjaya. Kebanyakan mereka sudah putus harapan,” tambahnya lagi.


Namun, apa yang menjadi perhatiannya adalah nasib yang bakal ditempuhi anak-anak tersebut apabila mereka semakin membesar kelak.


“Harapan saya memang saya nak selesaikan masalah anak-anak ini, bagi kehidupan mereka setara yang lain, sebab itu yang pertama saya niat kalaulah tak dapat guna staus tak sah taraf itu, mungkin lebih baik, sebab dulu saya ada anak yang membesar, orang panggil dia anak luar nikah. Itu satu panggilan yang berat.


“Kemudian dokumen tak sah taraf itu pun sebenarnya berat juga… mungkin ada perkataan yang lebih baik untuk mereka, sebab mereka ini sudah ada branding, kadang-kadang tu ada yang tanya “Pa kenapa bin lain…” jadi lebih kepada tidak sah taraf, itu isunya… branding yang dia (anak tak sah taraf) bawa,” katanya dalam nada sebak.


Sehubungan itu, Zaid berkata, pihaknya akan meneruskan perjuangan mendapatkan dokumen dan memenuhi keperluan yang dituntut agar anak-anak tersebut dipandang setaraf seperti yang lain.


Fahami status Anak Tidak Sah Taraf

Stigma masyarakat terhadap ATST, sering memberi impak besar kepada proses pembesaran kanak-kanak ini.


Umumnya, mereka akan dipandang serong kerana dilahirkan tanpa ikatan yang sah dan halal di sisi agama.


Mengulas mengenai perkara ini, Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Ruslin Jusoh, berkata, masih ramai yang tidak jelas mengenai ATST.


Selain daripada anak yang dilahirkan sebelum atau tanpa perkahwinan, terdapat beberapa faktor lain yang merujuk kepada status tersebut.


“Ia termasuk anak yang dilahirkan kurang daripada enam bulan qamariah daripada tarikh perkahwinan ibu bapa mereka dan anak yang dilahirkan oleh ibu bapa yang berkahwinan di luar negara dan gagal mendaftarkan perkahwinan di pejabat agama di Malaysia.


“Bagaimanapun, dalam kategori ini sekiranya ibu bapa buat pengesahan di mana-mana pejabat agama di Malaysia, JPN akan membuat pindaan di mana anak tersebut akan dibin kepada bapa biologi dan JPN akan keluarkan Seksyen 13 pada sijil lahir tersebut,” jelasnya.


Berhubung masalah yang timbul berikutan stigma awam mengenai ATST, apa yang perlu difahami katanya, JPN tidak meletakkan status mereka di dalam sijil kelahiran.


“Kita sebenarnya memahami masalah yang ditimbulkan oleh orang awam. Ini adalah kerana kebanyakan mereka ini berbinkan Abdullah dan Asma’ul Husna, itu adalah salah satu cara kita mengelak atau buang stigma bahawa mereka itu anak tak sah taraf,” ujar beliau.


Dalam sijil kelahiran tersebut, katanya, JPN tidak menyatakan atau tidak mencatatkan apa-apa perkataan yang menjelaskan status anak tersebut.


“Tiada catatan dalam sijil kelahiran, cuma JPN nyatakan Seksyen 13 di bahagian bawah, cuma itu sahaja petunjuk untuk merujuk anak tersebut,” tambahnya lagi.


Rusli juga menekankankan, ibu bapa atau individu terlibat perlu memainkan peranan dalam pengurusan pendaftaran anak.


Menurut beliau, tidak kira sama ada anak itu dilahirkan sebelum perkahwinan atau sebaliknya, setiap kelahiran perlu didaftarkan di pejabat JPN.


“Jadi mereka yang ada masalah seperti berlakunya kelahiran sebelum perkahwinan mereka boleh terus ke pejabat JPN dan tak perlu rasa bimbang.


“Ini adalah stigma masyarakat bahawa saya datang bawa bayi untuk didaftarkan tiada bapa, ketakutan pada diri ibu khususnya berlaku.


“Apa yang saya minta mereka tidak perlu bimbang, JPN akan bantu untuk daftarkan anak mereka walaupun dalam sijil kelahiran tersebut tidak dinyatakan siapa bapanya, JPN tetap mendaftar bayi tersebut


“Daftarlah kelahiran tersebut bagi mengelakkan kesusahan kepada anak tersebut bila mereka membesar.


“Ini terutama bila nak nak ke sekolah kebanyakan ibu bapa bersusah payah ke JPN dan pada waktu itu amat sukar untuk JPN buktikan dokumen kelahiran itu berlaku,” ujarnya lagi.


Untuk rekod, berdasarkan data JPN, bagi tahun 2010 hinggan 2019, seramai 362,246 bayi direkodkan bagi pendaftaran kelahiran di bawah Seksyen 13/10/11 dan tanpa maklumat bapa.


Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari