Ramai bengang dengan ‘abam uniform’, perlekeh lelaki yang cuci keretanya? Skip to main content

Ramai bengang dengan ‘abam uniform’, perlekeh lelaki yang cuci keretanya?



Tindakan seorang anggota beruniform didakwa seolah-olah memperlekehkan seorang lelaki yang sedang mencuci kereta Perodua Axia miliknya mengundang rasa bengang dalam kalangan warganet.


Seorang pengguna laman Twitter @afis_alias berkongsi paparan skrin posting daripada anggota tersebut yang memuat naik satu foto keretanya di group Facebook My Axia Owners Club ( MAXOC ) (UNOFFICIAL).


Namun begitu, kaspyen didakwa ditulis anggota berkenaan yang dipercayai kakitangan di bawah Jabatan Penjara itu membuatkan warganet berasa kurang senang apabila membabitkan ‘banduan’.





Berikutan itu, @afis_alias mempersoalkan etika dan adab anggota terbabit yang dikatakan ‘membuta tuli’ apabila berkongsi sesuatu perkara di media sosial kerana tidak memikirkan imej uniform yang digayakan.


“Kadang-kadang aku tak faham yang kerja kerajaan ni. Bahasa diaorang. Hmm. Sedih tengok pakai baju punya smart. Tapi otak tak berapa,” tulis @afis_alias sehingga diulang kicau hampir 2,000 kali.

“Banduan boleh basuh (kereta), buat apa basuh (kereta) sendiri” – ‘Abam uniform’





Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sekiranya tukang cuci itu merupakan seorang banduan ataupun anggota tersebut membuat gurauan tersirat yang turut kurang difahami oleh segelintir warganet.


Cuci kereta warden pun banduan buat ke?




Jika dilihat menerusi ruangan komen lain, rata-rata turut mempersoalkan kredibiliti dan kelayakan anggota terbabit sebagai unit beruniform sekali gus didakwa memandang rendah terhadap orang lain.


Naikkan sikit syarat masuk badan beruniform




Bertahun dalam kuarters penjara, okey je sembang2 dengan banduan potong rumput




Kalau nak bergurau pun, fikir dulu!




Sombong kalah Ketua Polis…




Namun, tiada penjelasan lanjut daripada anggota berkenaan berhubung dakwaan dilakukan oleh warga Twitter itu. Jadi, beringatlah sebelum kongsi sesuatu. Kalau terlambat, buruk padahnya!

Sumber: ohmymedia

Comments

Popular Article

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru

Selepas Mencarut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Apabila tamatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam meraikan kebebasan itu. Pada hari terakhir atau biasanya disebut last paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menconteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata. Dalam minggu ini, kita melihat perangai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan biadap menjadi perbualan masyarakat Internet. Ada pelajar yang menconteng bajunya dengan kata-kata kesat dan ada yang membuang buku di sungai. Saya tak akan bercakap tentang akhlak dan ilmu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih layak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perbuatan menconteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar. Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah marah sebab buat perkara tak berfaedah. Perbuatan menconteng itu sendiri salah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaa