Selamatkan Anak Kucing Di Tengah Jalan, Gadis Ini Bawa Pulang & Bela Terima Pujian Netizen Skip to main content

Selamatkan Anak Kucing Di Tengah Jalan, Gadis Ini Bawa Pulang & Bela Terima Pujian Netizen



Ramai di antara kita yang suka bermain dengan kucing namun tak semua mampu menjaga makan dan minum mereka, menanggung kos rawatan mereka ketika sakit, memandikan mereka dan bermacam-macam lagi.


Ada juga yang berpendapat pencinta kucing yang sebenar adalah seseorang yang sanggup merawat dan membela kucing terbiar sehingga keadaannya menjadi baik sekali.




Bercakap tentang kucing terbiar, baru-baru ini seorang gadis telah menyelamatkan nyawa seekor kucing terbiar yang berkeliaran di tengah-tengah jalan raya besar.


Kisahnya bermula apabila gadis ini sedang dalam perjalanan ke tempat kerja dan tiba-tiba dia terlihat seekor anak kucing yang tiada arah tuju berada di tengah-tengah jalan.


Gadis tersebut yang risau akan keselamatan kucing tersebut bertindak turun dari kereta dan membawa kucing tersebut ke dalam kereta menuju ke pejabat tempat gadis tersebut bekerja bersamanya.





Anak kucing tersebut juga dikatakan kelihatan takut sehingga menggigil apabila diambil.


Sejurus sampai di pejabat, gadis itu terus memandikan anak kucing itu dan memberikan sedikit wet food dan air kerana katanya anak kucing yang diambilnya itu kelihatan lapar dan terlalu haus dek kerana cuaca yang panas di luar.


Anak kucing jantan itu juga diberi nama Susano dan lebih mesra disapa Sano oleh tuannya. Sano dikatakan sangat manja dan comel. Kehadiran dirinya di pejabat gadis itu juga disenangi ramai.


Sano juga akan dibawa ke tempat kerja gadis tersebut pada setiap hari dan disimpan di dalam sangkar berserta bekas pasir dan bekas makanannya. Sano kelihatan semakin gembira berada di sisi gadis tersebut.


Video menyelamatkan Sano yang berdurasi 20 saat itu telah mendapat tontonan sebanyak 2.4 juta kali, 290.3 ribu tanda suka, 3095 komen dan 1549 perkongsian!


Video yang tular di TikTok


@merypossaa

baby susano, you safe here. Alhamdulillah semorang dekat office sayangkn sano 💓

♬ nyenyenye - ᵐᴏᵏ sⁱɴᵍʟᵉᴛ


Menjengah ke ruangan komen, ramai yang mengucapkan terima kasih dan syabas kepada gadis tersebut kerana telah menyelamatkan nyawa Sano dan menjaganya dengan baik sekali.


Mereka turut mendoakan agar gadis tersebut dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki.


Wargamaya juga sempat memuji gelagat comel Sano. Tak puas melihat Sano menerusi sebuah video sahaja, wargamaya meminta agar gadis tersebut sentiasa update tentang Sano.


@merypossaa Reply to @a1mygod ♬ original sound - merypossaa


Antara komen-komen menarik di TikTok


“nak tengok budak bulus ni grow up boleh tak”






Comments

Popular Article

[VIDEO] Detik-Detik Akhir Rakaman Kembar 4 Dilahirkan, Wanita Ini Kongsi Momen Kehamilan

Kelahiran anak kembar cukup istimewa di hati ibunya. Perjalanan kehamilan tentu tidak seperti kehamilan biasa. Ibu ini kongsikan pengalamannya melalui kehamilan kembar selama 35 minggu. Ibu kepada bayi kembar empat yang tular baru-baru ini, Puan sha.rissa telah berkongsi perjalanan kehamilan beliau. Kebanyakan netizen kagum dengan ibu ini, cukup kuat menempuhi kehamilan berganda sehingga selamat melahirkan pada usia kehamilan 35 minggu. KETIKA KANDUNGAN BERUSIA 7 & 11 MINGGU Ibu hebat ini mulanya merahsiakan kandungannya ialah kandungan kembar sehinggalah terpaksa menceritakan kepada ketua kerana perlu mengambil cuti. sha.rissa “Ultrasound images at 7 & 11 weeks. I kept it a secret from my friends and colleagues about the quads until delivery. Tapi terpaksa bagitahu my boss sebab kena apply banyak cuti. So I showed him this scan pictures and he was like ”empat???” Btw, thanks boss for being so understanding.” ANTARA UBAT Dan SUPLEMEN YANG DICADANGKAN OLEH DOKTOR Puan Sha.rissa

Video - Bukan malu hidup susah! Bapa ‘lari’ ketika anak rakam sedang makan nasi kosong beri penjelasan - “Hari tu saya cuma ada RM5”

SEORANG bapa dilihat menjamah nasi putih hanya dengan kicap, itu pun baki selepas anaknya makan tengah hari! Kisah ini tular di laman Facebook apabila anak kepada lelaki berkenaan, Nik Aswan yang baru berusia 10 tahun memuat naik video bapanya di akaun TikTok miliknya. Bapanya, Ngah Misnum, 36, bagaimanapun segera memadam video tersebut sebaik sahaja mendapat tahu ia tular dalam masa beberapa jam. “Sejujurnya saya tak sangka langsung dia akan muat naik video tu sebab masa saya sedar dia tengah rakam, saya terus bangun dari tempat duduk. “Tahu-tahu tular sampai dekat Facebook, memang terkejut sangat. Saya terus ambil telefon dia dan padam video tu,” katanya kepada mStar, mengimbas kembali video yang memaparkan ‘adegan’ dirinya makan nasi tanpa lauk. Kehidupan dua beranak yang tidak meminta simpati orang ramai. Bagi mereka yang sempat menonton video tersebut, rata-rata mengakui sebak melihat kehidupan dua beranak itu yang serba sederhana tetapi bahagia. Ngah, yang berasal dari Kuala Neru

Selepas Mencarut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Apabila tamatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam meraikan kebebasan itu. Pada hari terakhir atau biasanya disebut last paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menconteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata. Dalam minggu ini, kita melihat perangai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan biadap menjadi perbualan masyarakat Internet. Ada pelajar yang menconteng bajunya dengan kata-kata kesat dan ada yang membuang buku di sungai. Saya tak akan bercakap tentang akhlak dan ilmu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih layak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perbuatan menconteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar. Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah marah sebab buat perkara tak berfaedah. Perbuatan menconteng itu sendiri salah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaa