[VIDEO] Awan Berbentuk Burung Raksasa Muncul Di Langit! Surah Al-Jathiyah Ayat 3 Jelaskan Perkara Ini Skip to main content

[VIDEO] Awan Berbentuk Burung Raksasa Muncul Di Langit! Surah Al-Jathiyah Ayat 3 Jelaskan Perkara IniTidak dinafikan, kekuasaan Allah taala dapat dilihat dengan jelas melalui alam semulajadi. Terdapat banyak fenomena alam terjadi di seluruh dunia sama ada kita sedar mahu pun tidak. Malah setiap kali muncul hal-hal dilihat seakan mist3ri di dada langit, kita mengaitkannya dengan perkara-perkara mist1k atau aspek lain.


Pada hal Al-Quran yang diturunkan sejak 1400 tahun dahulu, sudah menceritakan segala-galanya mengenai langit dan bumi.


Dalam surah Al- Jathiyah ayat 3 menyebut:


اِنَّ فِى السَّمٰوٰتِ وَالۡاَرۡضِ لَاٰيٰتٍ لِّلۡمُؤۡمِنِيۡنَؕ‏


Sesungguhnya pada langit dan bumi terdapat tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman.


Tahukah, beriman dengan dengan perkara gh4ib antara ayat yang banyak disebut di dalam al-Quran, malah ia juga terkandung dalam Rukun Iman.


Dalam perkongsian Sinar Harian, pendakwah, Ustaz Hanafiah Abd Malek berkata, ia penting kerana banyak perkara gha1b telah dibuktikan oleh sains yang menunjukkan kekuasaan dan keesaan ALLAH SWT.


Jelas Ustaz Hanafi, antara contoh perkara gha1b itu adalah ALLAH SWT, syurga dan ner4ka serta iman yang semuanya tidak boleh dilihat.


“Begitu juga dalam Rukun Iman iaitu percaya kepada ALLAH, malaikat, qada dan qadar serta hari ki4mat (semuanya perkara gh4ib), kecuali percaya kepada kitab (al-Quran) yang nyata. Begitu juga Rasul, ia perkara nyata,” jelas beliau.


Jika kita seorang yang beriman, kita tentu mempercayai apa saja perkara-perkara yang ditunjukkan oleh Allah taala dan bukan mengaitkannya dengan perkara mistik atau tahyul.
Begitu jugalah, kemunculan pembentukan awan aneh yang berlaku membentuk Pheonix di di Fuzhou, Fujian, China awal tahun ini sebanyak dua kali. Malah bukan di Fuzhou saja, banyak pembentukan awan aneh terjadi di seluruh dunia. Pernah berlaku pPembentukan awan aneh yang disebut sebagai awan lentikular di mana awan kelihatan berbentuk kanta atau piring. Fenomena ini biasanya berlaku di puncak gunung. Begitu juga pernah berlaku awan seri pagi di Teluk Carpentaria di Australia yang bentuknya seakan menari-nari. Pembentukan awan aneh ini biasanya berlaku akibat udara laut dari dua arah bertemu dan membentuk kesan silinder berpusing.Jadi tentunya pembentukan awan berbentuk burung Pheonix ini pastinya adalah fenomena biasa. Namun burung ini pastinya agak istimewa kerana banyak negara menjadikan lambang burung ini sebagai jata negara mereka terutama Indonesia dan beberapa buah negara lain.


Lagenda Burung Pheonix


Kisah burung Phoenix ini disebut juga sebagai Garuda menjadi antara misteri yang membingungkan lantaran tercetus persoalan sama ada burung raksasa itu benar-benar wujud pada zaman dulu tetapi sudah pupus pada hari ini atau ia sekadar mitos khayalan yang kekal meniti sejarah.


Sekiranya cerita Phoenix atau panggilan nama lain hanya sekadar mitos, persoalan mengenai hakikat kewujudannya menjadi semakin pelik lantaran mitos burung raksasa berkuasa mist1k itu dipercayai dalam banyak budaya masyarakat berlainan negara, malah berasingan benua.


Selain Malaysia, kepercayaan terhadap Garuda turut dipercayai di India, Indonesia, Mongolia dan Thailand.


Burung raksasa mist1k itu juga turut dipercayai masyarakat Jepun, Russia, China serta negara Barat tetapi dikenali dengan nama lain, antaranya Pheonix, Karura, Khangarid dan Firebird.Simbol negara


Malah, ada kerajaan tertentu menjadikan burung raksasa itu sebagai simbol atau jata negara, antaranya Indonesia, Thailand dan Mongolia, seolah-olah makhluk itu memang pernah wujud di dunia ini dan dipercayai turun-temurun dalam budaya penduduk negara berkenaan.


Sejarah kepercayaan terhadap Garuda di Tanah Melayu dipercayai berasal daripada kisah yang diceritakan dalam manuskrip purba Hikayat Merong Mahawangsa atau Sejarah Kedah.


Mengikut cerita, pada masa dulu, Garuda bersarang di Pulau Langkapuri (kini Langkawi).


Apa pun kepercayaan kita, ingatlah Allah lebih mengetahui segala-galanya. Paling penting, setiap tujuh lapisan langit dan tujuh lapisan bumi ini dihuni oleh makhluk ciptaan Allah sama ada kita nampak atau pun tidak. #SinarUntukMalaysia


Saksikan video di bawah awan berbentuk burung Pheonix

Comments

Popular Article

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M

'Dia tak mabuk, tak guna phone, pakai seat belt bukti dia memandu dengan penuh tanggungjawab' - Netizen buat petisyen, desak bebaskan Sam Ke Ting

Susulan keputusan Mahkamah Tinggi Johor Bharu menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 kerana menyebabkan kematian 8 remaja berbasikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi, ramai netizen menyuarakan bantahan terhadap keputusan itu. Satu petisyen juga telah diwujudkan untuk mendapatkan sokongan ramai bagi mendesak pihak berkenaan membebaskan Sam Ke Ting daripada pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja terbabit.  "Seperti yang dinyatakan oleh Majistret Siti Hajar Ali dalam penghakimannya pada 2019, Sam tidak berada di bawah pengaruh alkohol, tidak menggunakan telefon bimbit dan memakai tali pinggang keledar semasa memandu, membuktikan bahawa dia memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati.  "Tetapi keadaan gelap, jalan berbukit-bukau dan berliku-liku di mana pemandu tidak dapat menjangkakan ada geng basikal lajak di jalan raya pada jam 3 pagi.  "Kami rakyat Malaysia berasa ngeri dengan hukuman yang dikenakan terhad

“Anak Speech Delay, Padan Muka” – Cikgu Ayu Mohon Maaf Ayat Guris Hati Ibu Bapa

Cikgu Ayu pada semalam sempat berkongsikan pendapatnya di TikTok ekoran isu seorang anak murid dibuang dari tadika lantaran terkencing di dalam kelas,. Beliau turut memberikan teguran secara terbuka khususnya buat sebilangan ibu bapa yang tidak menyedari tentang kepentingan mengajar anak untuk menguruskan diri sendiri sekiranya terasa hendak membuang air. Akan tetapi, kelantangan itu malah mengguris hati ramai pihak. Kalau yang faham, saya punya penerangan tu untuk parents jangan MALAS  Justeru itu, pendidik pra-sekolah ini sempat menjelaskan beliau menujukan peringatan tersebut kepada golongan ibu bapa yang bersikap malas sahaja. Kenyataan berbunyi “Anak speech delay, padan muka” pula tidak lain tidak bukan merupakan ulasan kepada perangai segelintir penjaga yang gemar membiarkan cahaya mata mereka terdedah dengan gajet secara kerap tanpa kawalan. @cikguayu_imtecer Reply to @mama.imanandikram klu yg faham i punya penerangan tu..untuk parents yg MALAS! OK. #cikguayusempoi ♬ bunyi a