Dekat situ juga, buat pertama kali aku hamun, maki mak mertua aku. Aku cakap sampai mcm tu Skip to main content

Dekat situ juga, buat pertama kali aku hamun, maki mak mertua aku. Aku cakap sampai mcm tu



Assalamualaikum, Cukup aku kenalkan nama aku Leona. Aku sudah berkahwin hampir 8 tahun dan ada dua orang anak.


Selama hampir 8 tahun juga sehingga ke hari ini aku mengalami d3pression gara gara sikap mak mertua yang suka membandingkan keluarga aku dengan anak anak dia yang lain.


Suami aku anak no. 2 dari tiga beradik. Ya, aku akui suami aku paling susah antara adik beradik dia yang lain.


Bila sudah berkahwin dengan suami dengan aku sekali terbabit sakit mental gara gara mulut mak mertua aku.


Mungkin ada yang kata, Mak mertua tu macam mak sendiri kena terima buruk baik dia. Allahu, disebabkan aku telan segala buruk dia aku jadi nak giila.


Tahun 1 hingga ke tahun ke 7 perkahwinan, Mak akan merungut dan selalu berkata :


“Pakai lah beras basmathi. Mak dengan along, adik semua guna beras basmathi”.


”Janganlah pakai langsir murah macam ni. Pakailah langir mahal mahal macam dekat rumah mak tu. Adik dengan abang kau pakai langsir mahal tau”.


”Belilah baju raya. Kau tengok macam mak dengan adik dan abang kau tu, setiap kali raya je beli baju raya tau”.


” Kau pakai pampers murah untuk anak anak kau? Belilah pampers mahal macam adik dengan abang kau tu”.


”Kau tak nak tukar kereta ke? Kau tengok kereta adik dengan abang kau, Pakai kereta besar besar”.


”Kau bagi anak kau susu formula apa ni ? susu murah ?. Pakai lah susu yang mahal mahal macam S26 macam adik dengan abang kau tu”.


”Eeee asal lah anak kau ni lambat sangat bercakap. Anak adik dengan along umur dua tahun dah boleh bercakap”.


”Eeee asal lah, kau beli rantai kecik kecik macam ni untuk anak kau. Adik kau belikan emas anak dia semua lebih 10gm tau”.


”Eee asal lah anak kau bentuk kepala dia tak cantik. Bentuk kepala cucu cucu mak yang lain semua cantik”.


”Eee asal la anak anak kau ni kulit semua gelap gelap. Cucu mak yang lain semua putih putih”.


”Kau ni pemalas lah. Masak lah lauk macam macam jenis lauk. Mak ni kalau masak macam macam lauk ada”.


”Mak tak nak lah tudung yang kau beli dekat pasar malam ni. Adik dengan along belikan mak tudung dekat butik”.


”Kau pakai beg duit jenama apa tu?. Adik dengan Along kau pakai jenama mahal mahal tau”.


”Ler, kau belikan hadiah anak anak adik dengan along ini aje? Belilah hadiah yang mahal mahal. Adik dengan along kalau belikan anak korang hadiah mesti yang best best”.


Korang baca korang stress tak ? Ini baru sikit aku tulis.. Yaa, tiada kata kata yang baik setiap kali kami berjumpa dengan mak.


Suami? Dia suruh aku bersabar dan terus bersabar seperti mana dia bersabar dengan mak dia dari kecil hinggalah sekarang.


Tahun ke 7 kami berkahwin, Aku mula hilang sabar sebab dia cakap anak aku tak normal dan macam budak terencat.


Di situ jugak aku maki puas puas pada mak mertua aku buat kali pertama dan terakhir aku hamun dia. Aku kata, ”Dasar mak mulut iblis… Bertaubatlah mak”.


Begitulah aku tengking dia. Terkebil kebil dia tengok aku naik hantu. Suami tak berpihak pada sesiapa Suami tak juga marah aku sebab maki mak dia dan tak juga marah mak dia sebab buat aku sakit mental.


Tiga bulan aku tak datang, tak jenguk mak mertua.


Mak? sikit pun dia tak kisah aku marah, sikit pun tak rasa serba salah.


Tiga bulan tu juga berat aku turun dari 60kg ke 40kg. Aku lebih suka berkurung dalam bilik. Aku tiada mood nak buat aktiviti harian dengan baik. Aku rasa PENAT.


Setiap kali aku basuh pinggan, basuh beras, aku dengar suara mak aku dekat telinga aku ni. Aku dengar suara dia yang suka membandingkan keluarga aku dengan orang lain.


Setiap kali mandi, aku dengar suara mak buruk burukkan aku dekat adik beradik dia di kampung. Aku tengah drive, aku dengar suara mak aku mengata ngata aku.


Kadangkala, aku baling semua barang sebab nak hilangkan suara suara tu dekat telinga aku.


Kadangkala aku menjerit sorang sorang tapi suara tu tak hilang. Aku cuba muhasabah diri aku kenapa aku jadi macam ni.


Yaa, sebab ada dendam dekat hati aku. Aku tak dapat maafkan mak mertua. Lebih rasa tertekan, mak seperti tiada belas kasihan dan serba salah langsung.


Malah aku yang dikatakan menantu kurang ajar sebab cakap mak mertua mulut iblis. Adik beradik belah suami semua pulaukan aku dan semua update status kat media social cakap aku kurang ajar, tak cium bau syurga. Allahuakbar…


Raya 2021 tahun ini aku mohon maaf dekat mak mertua, aku mengalah tapi aku belum memaafkan. Cukup sekadar nak jaga silaturahim, Allah… semuanya demi suami aku.


Aku kesian kadang serba salah dia nak jumpa mak dia disebabkan aku.


Aku kata pada suami, ”Jangan risau, aku tak paksa kau pilih aku. Syurga kau dekat mak kau tapi tolong jangan kata syurga aku pun pada mak kau”.


Suara suara itu masih belum hilang sehingga ke hari ini. Hari demi hari sabar dan sifat aku yang masih belum memaafkan telah menjadi dendam.


Dendam buat hati aku menjadi kotor. Macam mana tak dendam dah 8 tahun mak mertua masih belum berubah.


Aku baik macam mana sekali pun tetap tak ada kata kata yang tak baik untuk keluarga kami. Ada sahaja yang tak kena.


Kenapa aku kata hati aku telah jadi kotor, sebab sekarang bila tidur aku ‘terpisah’ dengan dunia realiti.


Aku akan ‘berangan’ aku bnuh mak mertua aku. Aku akan berangan aku jadi kaya supaya mak tak hina kami lagi.


Aku berangan yang mak mertua mti nanti hidup aku jadi aman dan damai. Yaa kadangkala aku tak cukup tidur sebab aku nak fantasi aku jadi realiti. Aku akan rasa marah bila aku bangun dah pagi sebab aku tak boleh nak ‘berkhayal’ lagi.


Jangan kata aku tak berdoa, puas sudah. Jangan kata suami tak mainkan peranan nasihatkan mak dia.


Apa harus aku buat agar mak mertua berubah? Atau aku yang kena berubah terima sahaja buruk mak?


Tapi yang sakitnya aku. Tengoklah aku sekarang demi nak jaga silaturahim suami dan mak dia, aku rasa aku SAKIT.


Sumber: Ekisah

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari