“I faham u cakap cina tadi,” Gadis Bengang Kena Kutuk, Jurujual Cuak Siap Offer Cable Phone Percuma Skip to main content

“I faham u cakap cina tadi,” Gadis Bengang Kena Kutuk, Jurujual Cuak Siap Offer Cable Phone Percuma



Malaysia merupakan salah satu negara berbilang kaum yang dapat hidup dengan harmoni. Antara tiga kaum utama di Malaysia ialah Melayu, Cina dan India telah pun menetap di tanah ini selama 5 abad.


Sebagai rakyat Malaysia, kehidupan yang harmoni boleh dikecapi dengan perpaduan yang kuat di antara pelbagai kaum yang ada di sini.


Namun begitu, perbezaan bahasa yang dituturkan seharian kadang kala disalah gunakan oleh segelintir individu.


Baru-baru ini tular di platform TikTok di mana seorang gadis berkongsi cerita insiden yang berlaku semasa dia mahu membeli kabel pengecas telefon di sebuah kedai telefon bimbit.



Menurut gadis bernama Farah itu, niatnya ke kedai handphone tersebut untuk mencari kabel pengecas.


Dia turut memberitahu dia datang ke situ pada pukul 9.40 malam di mana kedai tersebut sudah pun hampir tutup.



Selepas memberitahu pekerja di situ tentang keinginannya untuk membeli kabel, salah seorang pekerja mula bercakap sesama sendiri dalam bahasa ibunda mereka tentang gadis tersebut.


“Walao weh minah melayu ni cakap dengan dia kedai dah tutup lah. Setakat beli RM20-RM30 tak berbaloi langsung.”


Farah pada mulanya mendiamkan diri dan tersenyum kerana malas untuk bergaduh.


Namun selepas pekerja tersebut tidak membenarkan dia membeli, Farah terus bertutur dalam bahasa Mandarin dengan pekerja tersebut.


“Tadi you cakap apa dengan kawan you? Sebab i bukan tak boleh cakap cina, i faham je apa yang you cakap tadi.”



Pekerja di situ tersentak dan tergamam melihat kefasihan Farah bertutur dalam bahasa mereka sehinggakan pekerja yang tadi bercakap buruk tentang Farah menawarkan cable secara percuma!


Pun begitu, Farah enggan menerima tawaran itu dan terus beredar kerana bengang dengan perangai pekerja di situ.


Kini, video yang dikongsi Farah tular dengan jumlah tontonan sebanyak 1 juta dan 142.2 ribu tanda suka!


Video yang tular di laman TikTok


“Korang pernah tak ada dlm situation camni? msti bengang gila cina yg serve aku tdi tu hahaha”


@farahnanad

korang pernah tak ada dlm situation camni? msti bengang gila cina yg serve aku tdi tu hahaha

♬ Drop It Like It's Hot - Snoop Dogg


Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari

Isu Pelajar Dihina Dah Settle, Rupanya Pensyarah Sendiri Bantu Dapatkan Laptop?

Rentetan tularnya satu klip video kontroversi seolah-olah memperlekeh pelajar dari keluarga berstatus B40, seorang pensyarah kontrak kini sedang disiasat oleh pihak universiti awam di Perak. Hasil maklumat terkini mendapati sesi kuliah online tersebut sebenarnya berlangsung pada semester lalu, namun ramai pihak tertanya-tanya apakah motif ia hanya dimuat naik di laman Twitter semalam. @uitm_channel Kenyataan Naib Canselor berkenaan Isu Pelajar B40 ♬ original sound - Universiti Teknologi MARA Meskipun tuan badan belum perjelaskan cerita sebenar…ramai mula henti kecam lepas tahu kisah sebaliknya  Meskipun pihak empunya badan belum tampil menjelaskan situasi sebenar, namun kemarahan netizen tanpa disangka-sangka sudah semakin reda. Walaupun kenyataan pensyarah tersebut dikecam masyarakat seluruh negara, tetapi ramai mula hormat kepadanya semula lepas mengetahui kisah sebalik video berkenaan. Ini video tahun lepas, kawan sekelas yang tularkan…dia padam akaun lepas dah jadi viral  M