'Tindakan guru itu menyebabkan Ain alami tekanan emosi & kejutan saraf serius, selain sering pengsan, fikiran layang' Skip to main content

'Tindakan guru itu menyebabkan Ain alami tekanan emosi & kejutan saraf serius, selain sering pengsan, fikiran layang'

 


Ain Husniza & bapanya Saiful Nizam membuat tuntutan balas terhadap Cikgu Khairul kerana Ain terjejas teruk akibat gurauan seksual tersebut.


Perkembangan terkini kes pelajar dakwa guru sekolah melakukan gurauan lucah ketika sesi pembelajaran. Pelajar berkenaan dan bapanya menegaskan saman yang dikenakan terhadap mereka berdua oleh guru terbabit adalah bertujuan menutup kebenaran. 
Guru berkenaan, Khairul Nizam, 46, memfailkan saman fitnah terhadap Ain Husniza Saiful Nizam dan bapanya, Saiful Nizam berhubung video yang dimuat naik oleh Ain yang mendakwa seorang guru melakukan gurauan mengenai isu rogol ketika kelas pendidikan jasmani dan kesihatan.


Bagaimanapun, peguam Sankara Nair yang mewakili Ain Husniza dan bapa menjelaskan anak guamkan akan memfailkan tuntutan balas terhadap Khairul Nizam, Pengetua SMK Puncak Alam Sarimah Mohammed Nor, Pengarah Pendidikan Negeri Selangor Anismah M Noh, Menteri Pendidikan Mohd Radzi Jidin dan kerajaan sebagai defendan pertama, kedua, ketiga, keempat dan kelima. 
Dalam tuntutan balas tersebut, plaintif menegaskan bahawa gurauan seksual itu sebagai melampau sehingga tidak boleh dianggap sebagai penghinaan, kegusaran atau penindasan remeh-temeh semata-mata. 


Dua beranak itu mendakwa Khairul sepatutnya sedar dan peka gurauan lucah seperti itu akan memberikan kesan buruk terhadap Ain dan para pelajar perempuan lain. Apatah lagi ketika kejadian itu berlaku, ia merupakan kali pertama pelajar lelaki dan perempuan digabungkan untuk sesi pembelajaran yang sama. 
Tindakan guru terbabit bukan sahaja melampau, malah secara tidak langsung menyebabkan pelajar perempuan diancam dengan tindakan keganasan serta ancaman rogol. Selain itu, juga boleh menyemai minda toksik. Disebabkan gurauan itu juga, Ain mengalami masalah tekanan emosi dan kejutan saraf yang serius. 
"...tindakan defendan pertama dalam mengungkapkan jenaka seksual tersebut akan menyebabkan kemaluan terhadap para pelajar terutamanya kepada pelajar perempuan, termasuk plaintif pertama (Ain). 


"Plaintif-plaintif menegaskan adalah jelas terbukti defendan pertama telah bertindak secara nakal dengan sengaja dalam mengungkapkan jenaka seksual tersebut. Akibat daripada jenaka seksual yang sangat menindas dan merosakkan psikologi, ia telah menyebabkan plaintif pertama mengalami tekanan emosi dan/atau kejutan saraf yang teruk.
"Bukan sahaja hak undang-undang plaintif pertama terhadap keselamatan peribadinya telah dilanggar dengan ganas, tetapi plaintif pertama juga mengalami ketakutan, kesedihan, penghinaan, kebimbangan dan ancaman keganasan dan kecederaan peribadi yang berterusan," dakwa Ain dan bapanya Saiful Nizam. 
Disebabkan semua itu, Ain mengalami kesukaran untuk tidur (insomnia) yang telah menjejaskan kesihatan mental, fizikal dan psikologinya. Ain juga terpaksa mengecualikan dirinya daripada menghadiri sekolah menyebabkan dia diberikan surat amaran pemberhentian persekolahan


Hal itu telah menyebabkan tekanan emosi Ain semakin teruk dan tidak dapat memberi tumpuan kepada pelajaran dan persediaannya untuk menghadapi peperiksaan SPM kerana keadaan fizikalnya tidak stabil. 
Ain selalu mengalami pengsan dan/atau berfikiran layang yang berulang memberikan kesan kepada pelajarannya sehingga menyebabkan prestasi akademiknya teruk.
Saiful Nizam terpaksa mendaftarkan Ain ke sekolah swasta yang menawarkan persekitaran yang selamat dan sihat. Dalam masa sama Saiful terpaksa menanggung kos kerugian kerana perlu menanggung kos perbelanjaan untuk membiayai pembelajaran anaknya di sekolah swasta. 
Disebabkan itu, Ain dan Saiful Nizam menuntut ganti rugi am, ganti rugi khas, ganti rugi teruk, ganti rugi pampasan dan ganti rugi teladan. Mereka juga menuntut kaedah lima peratus ke atas jumlah penghakiman dari tarikh pemfailan tuntutan balas itu sehingga penyelesaian penmuh dan muktamad. 
Dua beranak itu juga menuntut kos dan apa-apa relif lain yang difikirkan adil dan sesuai oleh mahkamah. 
Tindakan undang-undang guru itu dan tuntutan balas Ain dan Saiful Nizam ditetapkan untuk pengurusan kes di Mahkamah Sesyen Klang pada 21 Mac. 
Sumber: Malaysiakini

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari