Ibu bawa anaknya yang lemah ke klinik, dakwa bekalan makanan dirampas guru & dipaksa berpuasa Skip to main content

Ibu bawa anaknya yang lemah ke klinik, dakwa bekalan makanan dirampas guru & dipaksa berpuasaSeorang wanita mengadu bekalan makanan yang dibekalkan kepada anaknya berusia 7 tahun diambil oleh gurunya. Sedangkan dia memberikan bekalan makanan itu kepada anaknya untuk berbuka puasa sekiranya tidak dapat menahan puasa.Insiden itu diceritakan semula oleh pegawai perubatan Kamarul Ariffin Nor Sadan menerusi Facebooknya kelmarin yang mengundang pelbagai reaksi netizen. 
Difahamkan, kanak-kanak terbabit baru saja mahu mengenal puasa. Memandangkan si anak baru saja belajar berpuasa, maka ibunya tidak menyediakan sarapan pagi tetapi dibekalkan air dan roti untuk berbuka di sekolah sekiranya tidak tahan.


Namun begitu, di waktu tengah hari ketika dijemput oleh ibunya, kanak-kanak itu kelihatan sangat lemah dan terpaksa ke klinik. Anaknya juga mengatakan dia benci berpuasa, benci sekolah, benci kawan-kawan dan tidak mahu berpuasa lagi dan tidak mahu hadir ke sekolah. 
Apabila ditanya mengapa, anak pengadu menjelaskan makanan dan minumannya telah diambil oleh cikgu, malah mana-mana murid yang tidak berpuasa juga ditegur di khalayak kelas. Hal itu membuatkan mereka yang tidak berpuasa ditertawakan oleh rakan sekelas. 


Bekalan makanan hanya dipulangkan selepas tamat sesi persekolahan. Guru yang sama juga berpesan kepada murid agar berpuasa sehingga masuk waktu berbuka. Anak pengadu yang bimbang dimarahi hanya sekadar mengangguk. 
Kamarul berpendapat, orang dewasa perlu mengambil langkah yang bersesuaian untuk mendidik kanak-kanak berpuasa, bukannhya dalam keadaan memaksa atau memalukan mereka di khalayak ramai. 
"Tak usahlah ia dalam keadaan memaksa atau dengan cara yang memalukan mereka. Kita semua mahukan anak-anak yang membesar dengan cinta terhadap agama. Kita kena lakukannya dengan berhikmah kerana jika sudah terbit benci, maka sukar nak disemai cinta di kemudiannya. 


"Mereka mungkin mampu berpuasa sampai ke Maghrib, namun ia perlukan persediaan serta penyesuaian berperingkat untuk elakkan risiko kemudaratan," katanya. 

Walau bagaimanapun, Kamarul meminta netizen tidak mengecam golongan guru kerana bukan semua guru seperti itu. Ada guru yang lebih baik, prihatin dan berempati. 

Sumber: Facebook Kamarul Ariffin Nor Sadan

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari