Sirim Kena Ada Utk Banteras Pelitup Muka Hauk kat Pasaran, Guna Mask Kami – Jovian Skip to main content

Sirim Kena Ada Utk Banteras Pelitup Muka Hauk kat Pasaran, Guna Mask Kami – JovianBaru-baru ini hangat diperkatakan mengenai pengumuman bukan perubatan perlu mendapat perakuan SIRIM bermula pada 4 Julai ini.


Bagaimanapun, perkara itu mendapat respon negatif daripada orang ramai mengenai pengumuman itu apatah lagi selepas tiga tahun barulah mahu dikuat kuasakan.


Malah, ramai yang meluahkan rasa bimbang kerana memikirkan mengenai kos yang akan meningkat kerana perlu mendapatkan pelitup muka yang mempunyai cop sirim.


Pengilang atau pengimport pelitup muka bukan perubatan perlu membuat permohonan perakuan dan penandaan SIRIM QAS International Sdn. Bhd. selaku Pihak Berkuasa Yang Berwibawa dilantik oleh KPDNHEP.


Penandaan MS SIRIM hendaklah diletakkan pada kotak atau bungkusan yang mudah dilihat oleh pengguna yang menunjukkan ia telah mematuhi standard, berkualiti dan selamat digunakan.


Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan) Pelitup Muka Bukan Perubatan 2022 ini telah diwartakan di bawah Akta Perihal Dagangan 2011 pada 5 April 2022.
Sumber infografik: BERNAMA


Menurut info dari BERNAMA, jika undang-undang ini gagal dipatuhi, PENGILANG & PENGIMPORT individu atau syarikat boleh dikenakan tindakan keras.


Individu ini akan didenda tidak melebihi RM100,000 / dipenjara tidak melebihi 3 tahun penjara / kedua-duanya.


Bagi kesalahan kali kedua atau seterusnya boleh didenda tidak melebihi RM250,000 atau penjara maksimum 5 tahun atau kedua-duanya


Jovian Keluarkan Mask Cop Sirim


Perkara itu turut mendapat perhatian pereka fesyen terkenal, Jovian Mandagie yang memaklumkan orang ramai tidak perlu panik kerana ia akan dikuat kuasakan pada 4 Julai depan.

Menerusi satu entri, menantu kepada Perdana Menteri itu turut menjelaskan mengenai pelitup muka keluarannya selamat dipakai kerana telah diiktiraf oleh MDA (Medical Device Authority) sejak 2020 lagi.


Dalamm pada itu, Jovian turut bersetuju degan langkah kerajaan mengenai cop Sirim pada pelitup muka kerana sekaligus dapat membanteras pelitup muka yang tiada kualiti di pasaran.


Terdahulu, selepas sehari mengumumkan mengenai perkara itu, kerajaan telah pun bersetuju untuk menunda penguatkuasaan tersebut selepas mengambil kira maklum balas daripada umum.

Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari