Anak Murung Rambut Ditobek Guru, lbu Tuntut Guru DisipIin KembaIikan Maruah Dan Semangat Anaknya Sebagai Pengawas Dihormati. Skip to main content

Anak Murung Rambut Ditobek Guru, lbu Tuntut Guru DisipIin KembaIikan Maruah Dan Semangat Anaknya Sebagai Pengawas Dihormati.



“ Tak hairan jika ramai guru yg menohon bersara awal. Buat ini salah buat itu salah. Terlalu ramai yg mempertikai kan tindakan guru demi kebaikan imej sekolah. Tak hairan juga jika ramai anak kita tercicir disebabkan kita sebagai ibubapa terlalu back up depa. ” – netizen


BEBERAPA hari lalu, kecoh di media sosial mengenai pandangan seorang individu yang mempertikaikan tindakan guru sekolah menggunting ‘ala kadar’ rambut pelajar sebagai hukuman kerana dibiarkan panjang.


Menurut individu berkenaan, ‘tradisi’ tersebut perlu diubah ketika ini, malah dia mencadangkan beberapa tindakan yang perlu diambil oleh guru jika berdepan dengan situasi sedemikian, antaranya memanggil tukang gunting rambut ke sekolah.


Nyata pendapat individu tersebut disanggah pelbagai pihak sama ada golongan guru mahupun ibu bapa kerana menyifatkan cadangannya seolah-olah ‘memanjakan’ pelajar.


Belum reda isu tersebut, seorang wanita pula menjadi mangsa kecaman terbaharu selepas dia tampil meluahkan rasa kecewa dengan tindakan pihak sekolah kerana menggunting rambut anak lelakinya.


“Mungkin posting saya ini akan ada yang kecam, mungkin juga ada yang boleh faham dan selami keadaan saya. Sebelum ini dia anak yang ceria, menjaga adab, rajin tolong buat kerja rumah.






“Dia seorang pengawas, selalu jadi imam dan pengacara majlis di sekolah. Murid yang berdisiplin, ikut peraturan sekolah. Juga seorang abang yang penyayang kepada adik-adiknya,” kongsi wanita berkenaan.


Bagaimanapun menurut wanita tersebut, anak lelakinya berubah perwatakan hampir 100 peratus disebabkan satu kejadian yang berlaku di sekolah, pada minggu lalu.


“Sejak kejadian Jumaat lepas, dia jadi kemurungan, rasa down sehingga tidak mahu keluar bilik, tak mahu makan… hanya baring sahaja tutup muka dan kepala atas tilam. Dia cuma bangun mandi dan baring semula.


“Punca hanya satu, cikgu disiplin telah memotong rambut dia bertobek-tobek sehingga hanya boleh dibotakkan sahaja untuk baiki tobek di kepalanya… tanpa memberi amaran.


“Hanya dia seorang saja yang kena potong rambut depan pelajar lain di sekolah waktu tu. Rambut dia dari dahulu start sekolah macam ni. Tak ada isu rambut panjang. Dia selalu ajak saya pergi kedai gunting rambut jika rambut dia panjang,” ceritanya.



Wanita tersebut turut memuat naik gambar anak lelakinya dengan gaya rambut yang sebelum dipotong, sebagai bukti.


Tambah wanita tersebut, disebabkan terlalu malu, anak lelakinya menyembunyikan diri di dalam tandas sebelum membuat keputusan untuk pulang ke rumah dengan berjalan kaki.



Kuatkan semangat dia balik. Tu benda yang kecil je, compare yang dia perlu hadap di masa hadapan. Potong sajalah balik bagi cantik.

NETIZEN



Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari