PukuI 1 pg, suami tinggaIkan aku kat KTM sorang2 dgn aku sarat mengandung 6 buIan. Aku jaIan kaki 15 km bIk rumah Skip to main content

PukuI 1 pg, suami tinggaIkan aku kat KTM sorang2 dgn aku sarat mengandung 6 buIan. Aku jaIan kaki 15 km bIk rumah



 “ Sy terpaksa jalan kaki 15 km balik rumah. Smpai kat rumah dia maaki haAmun lagi. Tapi sy dah nak pitam dah time tu. Last2 admit wad sbb baby tak bergerak. Tapi sy tipu nurse ckp baby tak gerak sbb saya minum coke. Xnk dia kntoi. Sy tak ngadu dgn family sebab sy xnak dia nampak buruk kat mata family sy.. ”


Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Hai dan asalamualaikum, kisah ini berdasarkan kisah saya sndiri. Saya tak tahu macam mana nak mula tapi ini sebagai pengajaran pada semua isteri2 yang teraniaya. Supaya bangun dan jgn biarkan para suami menindas mntal dan fizikal kita. Saya berkahwin dgn bekas suami ketika usia saya 20 tahun. Dia kawan spupu saya.


Keluarga saya sgt menyenangi dia kerana budi bahasa, kerjaya polis nya dan rupa parasnya. Pada peringkat awal prkenalan memang dia layan saya dgn sgt baik. Lama2 dia mula tunjukkan sikap panas baran dia. 2 tahun kenal saya terus nikah dgn dia.


Disinilah bermula kisah pahit derita saya makan hati. Dia abaikan perasaan saya. Dia hanya pentingkan perasaan keluarga nya sahaja. Dia ajak kawan dan adik tinggal di rumah sekali dgn saya. Masuk sebulan usia perkahwinan kami




Saya kecewa sgt. Saya tanya dan dia kata saya fitnah dia sdgkan saya baca dan tengok sendiri gambar dia berpelukkan di depan ict.


Sedangkan saya sarat dipaksa buat keja rumah. Duduk 24 jam di rumah. Tanpa makanan. Saya sampai pernah korek ikan lama dalam peti ais hanya utk melegakan perut saya yang lapar.


Allah boleh jd saksi betapa hncurnya hati bila saya hidup dlm keadaan macam tu tp dia berseronok di belakang saya.


Saya gadaikan emas saya supaya dia boleh bayar hutang tp rupanya dia buat pergi joli. Lepas saya tanya dia pasal gambar tu dia terus maki hamun saya.





Tu pon spanjang saya duduk dgn family saya slama sebulan lebih. Dia tak penah wasap sepatah pon tanya keadaan saya dan baby.


Saya pegi checkup scan semua dari awal pregnant smpai la lahir saya pergi sendiri. smpai anak saya lahir. Makin susah sbb ekonomi makin teruk. Dia dah mula stress dgn duit yang tak ckup. Kami decide utk berniaga tepi jalan. Kami niaga sama2.


Masa tu saya rasa bahagia sgt dgn kasih sayag dia pada saya dan anak. Walaupon ribut badai pon saya pergi niaga demi nak tlg dia. Tp tu smua skejap. Biasala niaga ni ada turun naik. Makin lama makin teruk.


Saya pon decide berhenti dan dia suruh saya keje kat kilang under suggestion kawan dia. Saya ikutkan sbb ksian dia tanggung semua sorg. Keje saya gaji tak banyak jd smua habiskan bantu dia.


Keadaan saya masa tu tak payah cakap la. Usia muda tapi badan dan rupa dah macam usia 50 tahun sbb faktor letih dan takde duit nak beli barang kecantikam ni.


Jadi lagi teruk la layanan dia pada saya. Macam sampah saya dibuatnya. Dia dah mula m4buk dan pergi kelab malam.


Bila bergduh dia akan pkul sepak terajang saya. Sebenarnya dia pkul dari saya mengandung lagi tapi masa tu dia mnta maaf. Tp bila dia dah kerap pkul. Saya pon bodh tak buat report dia jd dah tak rasa bersalah pkul saya.


Dia siap cakap pada mak dia. Dia cuma lempang saya. Sedangkan dia sendiri tahu apa yang dia buat pd saya. Kadang2 depan anak pon dia maki hamun saya.


Dia buat saya macam tak wujud. Kali pertama dia craikan saya sbb dia dalam keadaan m4buk. Saya sedih sgt. Saya menumpang rumah saudara tanpa pengetahuan family saya. Anak saya tk terurus dgn situasi saya.


Tapi dlm situasi itu dia masih anggap saya punca kegagalan rumah tangga kami. Saya masih merayu demi anak dan kami rujuk. Tapi tak ada perubahan.


Dia masih kaki mbuk pijak kelab malam. Main perempuan. Dan kaki lepak. Kadang2 tak balik rumah.


Kecewa dgn itu saya tanya dia dan macam biasa kami mmg akan bergduh smpai la dia craikan saya utk kli kedua. Dia halau saya balik kerumah keluarga saya dgn cara paling hina saya rasa.


Lepas pengorbanan yang saya lakukan. Dia buang saya dan anak macam ni je. Siap kata2 hina dari mak dia dan dia. Dulu saya masih merayu kerana merasakan tanpa dia saya takkan kuat. Rupanya saya silap.


Untuk apa saya makan hati bertahun2 hanya utk mnyakitkan hati dan mntal sendiri. Sekarang saya teruskan hidup dgn anak saya. Saya bersyukur walaupon saya tak belajar tinggi tapi rezeki allah utk anak saya tak pernah putus.


Mungkin allah nak bagi ingatan pada hambaNya. Bekas suami pula ada yang bagitau jumpa dia berpegangan tangan dgn perempuan. Takpe la saya doakan yang baik2 utk dia. Walaupon dia tak sayangkan saya tp dia sayag sgt pda anak dia. Nafkah tak pernah putus.


Comments

Popular Article

“Bawa Awak Ke Sini” -Ada Suara Dalam Video Tangmo, Manager Sempat Tukar Baju

Satu persatu klu atau petunjuk baru muncul bagi membongkarkan rahsia di sebalik pemergian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida Patcharaveerapong. Sehingga ke hari ini, ibu kepada mendiang masih lagi yakin wujudnya unsur-unsur jenayah sekaligus menolak kenyataan rakan-rakan yang mendakwa artis tersebut tergelincir ketika ingin membuang air kecil. Netizen jumpa petunjuk baru, ada dengar suara pelik dalam video Nida  Justeru itu, ramai netizen tampil melakukan penyiasatan sendiri berbekalkan beberapa rakaman CCTV serta bukti yang sempat tular di media sosial. Terdahulu, satu video sewaktu Nida sedang minum di atas bot berkenaan telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ramai mendakwa terdengar satu suara yang agak pelik setelah menggunakan satu software bagi mengurangkan bunyi muzik latar @eveapissaya พี่โมสวยมาก สวยเหมือนนางฟ้าเลย 🤍 คลิปสุดท้าย.. #แตงโม #แตงโมนิดา ♬ เสียงต้นฉบับ - Eve Apissaya Suara garang sebut bawa awak ke sini 2 kali…Polis akan siasat lebih lanjut  Hasilnya,

Pagi Baru Saja Beli Pregnancy Test, Wanita Terkejut Malam Terus Lahirkan Anak

Anak adalah anugerah yang paling terindah buat setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, di luar sana ramai sekali pasangan yang belum dikurniakan rezeki menimang zuriat sendiri. Malah ada yang sudah berusaha melakukan segala cara selama bertahun-tahun. Anugerah terindah di akhir tahun yang tak disangka-sangka  Samalah juga dengan situasi yang dialami sepasang suami isteri ini apabila masih lagi belum mempunyai anak meskipun sudah menikah selama 10 tahun. Namun kisah seterusnya cukup luar biasa apabila wanita berkenaan hanya sedar tentang kehamilannya ketika kandungan sudah pun mencecah 9 bulan. @raangju.l anugerah terindah diakhir tahun yg ga disangka²🥺😇makasih buat @bidanzulfa sudah membantu persalinanku# masyaallahtabarakallah❤️🥰 # pejuanggarisdua ♬ original sound - Elita Kurnia Pagi beli pregnancy test, petang rasa perut memulas dan malam terus melahirkan  Menerusi satu video di TikTok Bidan Zulfa, terdahulu kliennya itu sempat membeli satu pregnancy test pada awal pagi dan

Hari-Hari Netizen Malaysia Minta Update Tangmo, Akak Siam Gigih Jadi Translator

Meskipun berlaku di Thailand, namun kisah pemergian pelakon terkenal Tangmo Nida Patcharaveerapong ini turut mendapat perhatian yang sangat besar di Malaysia. Mana taknya, kejadian yang disangkakan cumalah insiden malah bertukar menjadi satu penglibatan jenayah serta kecuaian melibatkan rakan-rakannya sendiri. Ramai pulak netizen Malaysia tunggu update baru tentang kisah Tangmo  Boleh dikatakan hampir kesemua video di TikTok mengenai perkembangan terbaru kisah menyayat hati tersebut menerima komen daripada rakyat Malaysia. Namun rata-rata mengharapkan ada subtitle supaya dapat memahami dengan lebih baik apakah sebenarnya yang terjadi. Lebih-lebih lagi bahasa Thailand sememangnya terkenal dengan keunikan tulisannya dan bukan mudah untuk dibaca. @tubtimcho โรเบิร์ต กระติก #แตงโมนิดา #แตงโม #โหนกระแส #แตงโมภัทรธิดา #หอนกระแส #แตงโมตกเรือ ♬ Ei Yang Wa - Boom Boom Cash Abang dan adik Tangmo nak fight…Mak Tangmo gila harta  Walau bagaimanapun, kini mereka semua sudah mampu menari